С есенен мюзикъл завършва "Музикотерапия за добри деца" в ОУ „Христо Ботев“

В мюзикъл за есента се включиха децата от вторите класове на ОУ „Христо Ботев“ в часовете по „Музикотерапия за добри деца“

С есенен мюзикъл завършва "Музикотерапия за добри деца" в ОУ „Христо Ботев“



В забавен есенен парад от песни, театър, танци, музика, стихове, детски приказки и костюми с цветовете на есента се включиха децата от 2 „а“, 2 „б“ и 2 „б“ в аулата на ОУ „Христо Ботев“ тази седмица. Това беше едно от последните събития по „Музикотерапия за добри деца“ с децата. Те, както винаги, бяха ентусиазирани от срещата с екипа на ИМКА Добрич, но и от срещата с изпълнителското изкуството. Трите класа се събраха заедно и се включиха в музикални задачи, гатанки, танци и песни под съпровод на музикални инструменти с голямо желание. 


В началото всички се пренесоха чрез звукова картина в една есенна гора и изпяха една от най-познатите песни за есента като най-мотивираните се включиха с акомпанимент на дайрета и маракаси. След няколко гатанки, най-досетливите имаха възможност да се изявят като солисти и веднага приеха ролите на ято птици, а всички деца полюшваха и пляскаха с ръце в такт на музиката. Отмерване на ритъма в музикални инструменти, с движение на тялото или с ръкопляскане е ключов елемент от концепцията за музикотерапия по метода „Шулверк“. При децата това става по естествен път, тъй като чувството за ритъм е вродено при човека, а те вече две години са се упражнявали на перкусионни „Орф“ инструменти. По проекта „Музикотерапия за добри деца“ се работи по методологията на Карл Орф и се използват разнообразни перкусионни, духови и клавишни инструменти. Екипът на ИМКА предлага иновативен подход и провокира децата към повече въображение, повече съпричастност един към друг и повече взаимопомощ.


Децата-участници в есенния карнавал много се зарадваха и на горските герои от известни приказки като Зайо Байо, Щърко, Гарванът, Мечетата и други, които участваха в увлекателни сценки в есенната гора. По подобие на ателието „Карнавал на животните“ в часовете по Музикотерапия за добри деца“ и сега децата вземаха роли на различни животинчета в есенната гора, „рисуваха“ звукова картина от гората и си направиха един есенен карнавал с много танци и изящество. Балеринките от „а“, „б“ и „в“ клас имаха възможност да се изявят със солови изпълнения, а техните връстници ги аплодираха, както се случва и на голямата сцена. Това дава възможност на децата да ценят таланта на своите съученици и ги поощряват с аплодисменти.


Чрез „Музикотерапия за добри деца“ децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства по методологията на Карл Орф, която е адаптирана на българските училища.

„Музиката е най-Тъй като двугодишният проект „Музикотерапия за добри деца“ на ИМКА Добрич върви към своя край, този есенен парад от музика, песни, танци, театър и много радост даде естествен завършек на работата по проекта. Наравно с голямата радост от това уникално изживяване по време на ателиетата по музикотерапия, децата, заедно с техните учители и родители гледат с огромна надежда тази инициатива да продължи. Децата от 2 а, 2 б и 2 в -  получиха и сертификати за участие, учебни програми и за пореден път се потопиха във вълшебството на изкуството като пяха, дирижираха, рецитираха, тактуваха, свириха на инструменти, твориха на тема есен и музика. „Музикотерапия за добри деца“ на ИМКА Добрич им помага да развиват умения като чувствителност, взаимопомощ, концентрация, приложни умения, слух, чувство за ритъм, въображение, двигателна и слухова памет, музикалност, сръчност и много други.

Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.  „Музикотерапия за добри деца” си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения като ги учи на толерантност, добрина и чувствителност.