Проектът на Община Добрич „Заедно учим, творим и играем“ ще обедини деца от различни етноси

Община град Добрич е бенефициент на проект „Заедно учим, творим и играем“ , който е финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Проектът на Община Добрич „Заедно учим, творим и играем“ ще обедини деца от различни етноси

Дейностите по Проекта стартираха през месец октомври и обхващат работа със 184 деца и ученици от ОУ „ Христо Смирненски“, Обединено училище „ Йордан Йовков“ и ДГ № 32 „ Зорница“. Продължителността на проекта е от 2017 до 2019 г. и е на стойност 38 150,00 лева.



Проектът цели: Създаване на условия за равен достъп до качествено образование и за преодоляване на сегрегацията на децата и учениците от етническите малцинства чрез повишаване капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна образователна среда. Той ще допринесе за разширяване на възможностите за социализация и подобряване на образователните резултати на децата от предучилищните групи в детската градина и учениците от начален етап в училищата, които не владеят добре български език, чрез допълнителни занимания по български език. Ще насърчи и общуването и съвместните изяви между деца и ученици в интеграционна и мултикултурна среда чрез взаимно опознаване на децата от различни етноси, съхраняване и развиване на културната им идентичност.

Основните дейности заложени в Проекта са свързани с овладяването на българския книжовен език от деца и ученици от етническите малцинства, включени са извънкласни и извънучилищни дейности със съдържателни елементи на интеркултурно образование;

Осигуряване на допълнителна работа с ученици и деца от етническите малцинства - тематично лятно училище, както и обучения, семинари, кръгли маси с учители.