Промоционалните програми ще акцентират върху устойчиво овцевъдство и козевъдство

Програмите на ЕС за промоция на земеделски продукти и храни през 2018 г. ще се фокусират основно върху пазарите с най-голям потенциал, особено върху страни извън ЕС, съобщават от Европейската комисия.

Промоционалните програми ще акцентират върху устойчиво овцевъдство и козевъдство

Вчера беше приета работната програма и като през предходните години ще дадат възможност финансиране от бюджета на ОСП да бъде използвано за съфинансиране на промоционални кампании.


Общо 179 млн. евро ще са налични за целта през следващата година, а за сравнение през 2017 г. сумата е била 142 млн. евро.

През 2018 г. отново стремежът ще е да се увеличи броят на промоционалните кампании, насочени към неевропейски страни, в които има най-голям потенциал за растеж. Фокус ще е и информирането на потребителите за различните схеми за качество на Европейския съюз и етикети като био, продукт със защитено наименование за произход, с традиционно-специфичен характер и др.

Както и в предишни години, и тази част от средствата ще са заделени за определени сектори. Тази година акцент ще е промотирането на устойчиво отглеждане на овце и кози като целта е да се отговори на трудностите на пазара, които производителите срещат. Средства ще се насочат и към промотиране на здравословно хранене и повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред жителите на ЕС. Тази мярка от своя страна също има за цел да подпомогне производителите.

Приемът на предложения за конкретни кампании ще започне от януари 2018 г., като той ще е отворен за търговски организации, организации и групи на производители.

В т.нар. „обикновени“ програми могат да се включат една или повече организации от една страна членка, а „мулти“ програмите трябва да обхващат поне две национални организации от поне две държави или една или повече европейски организации.