Ежегодно нарастват площите с лавандула в Добричка област

Очакват се добиви между 400 и 600 кг от декар, от които след преработка се добиват по 8–12 кг масло.

Ежегодно нарастват площите с лавандула в Добричка област
Между 80 и 90 лева се очертава стартовата цена за килограм лавандулово масло преди жътва. Търсенето му у нас и в чужбина води до нарастване на площите с лавандула в Добричка област. Въпреки че е необичайна култура за региона на Добруджа, ежегодно площите с нея се увеличават. През 2010 г. в цяла Добричка област е имало 1035 дка с лавандула – основно в общините Ген. Тошево и Балчик. Сега само в община Ген. Тошево има засети 1000 дка от етеричната култура.

Веднъж засята, лавандулата дава цвят и масло средно в продължение на 25 години.

Семейство Начеви от гр. Ген. Тошево отглежда лавандула вече десет години. Производителите смятат, че засушаването и високите температури са една от основните причини лавандуловите насаждения, така характерни за региона на Средиземноморието, да навлизат в житницата на България. Друг фактор за все по-масово отглеждане на лавандула е търсенето й на световните пазари – основно във Франция, Германия и САЩ.

Семейство Начеви отглежда 200 дка лавандула, 210 дка резене и 20 дка копър. Фермерите са обновили и модернизирали собствената си дестилерия. Така новите съоръжения увеличават капацитета на преработка и добив на етерични масла десет пъти, разказа Добрин Начев. Дестилерията е единствена в Добричка област и има капацитет да обработва етеричномаслените култури на цяла Добруджа.

Според фермерите, жътвата на лавандула тази година ще закъснее с десетина дни и ще започне около 5–10-и юли. Засега културата е в много добро състояние. Очаква се среден добив от ароматната трева между 400 и 600 кг от декар. По време на кампанията ще станат ясни както добивите и качеството на етеричното масло, така и изкупните цени. Едва 10 на сто от ценните ароматни масла, които се използват в парфюмерията и козметиката, намират приложение у нас.