ГЕРБ организира безплатно измерване на кръвната захар в Добрич

ГЕРБ организира безплатно измерване на кръвната захар в Добрич
Безплатно измерване на кръвната захар организира Старейшини ГЕРБ в Добрич.

Инициативата ще се проведе във вторник – 14 ноември 2017 г. Поводът е Световният ден за борба с диабета, който се отбелязва на тази дата, съобщи клубният ръководител на Старейшини ГЕРБ – Добрич Красимир Масурски.


В тази връзка здравни работници ще измерват кръвната захар на добричлии от 10,00 до 16,00 часа пред офиса на ПП ГЕРБ по ул. „25 септември” №3 /в края на пешеходната зона, срещу „Стара къща”/.


По данни на Министерството на здравеопазването, диабетът придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+