Честит рожден ден на първия вокалист на AC/DC, Дейв Евънс

Първият вокалист на австралийската хард рок група AC/DC Дейв Евънс днес празнува своя 65-и рожден ден.

Честит рожден ден на първия вокалист на AC/DC, Дейв Евънс

Той е роден на 8 ноември през 1952 година в Лондон, но се мести с родителите си в Австралия когато е 5-годишен. Намира място в групата, след като се отзовава на обява във вестник.



Дейв се присъединява към основателите на AC/DC – братята Малкълм и Ангъс Йънг, в началото на 60-те години на миналия век. През 1974 групата записва първите си песни „Can I Sit Next To you Girl“ и „Rockin’ In The Parlour“. Двете песни бързо стават хит в клубовете на Австралия и AC/DC тръгват на първото си турне, като обикалят клубовете в цялата страна. Дейв остава в AC/DC само 9 месеца. Заради по-суровия глас на Бон Скот, Евънс постепенно е заместен от него.

След AC/DC се присъединява към групата Rabbit, където заменя оригиналния вокалист Грег Дъглас. Между 1975 г. и 1977 г. Rabbit издава 6 единични и два двойни албума.

Еванс издава и три самостоятелни албума. Музиката му е близка до тази, която изпълнява AC/DC. През 2013 година организира поредица от концерти по повод 40-годишнината от основаването на AC/DC. Издава сингъла „Little Headbanger“, с който промотира турнето, но песента така и не успява да достигне до музикалните класации.

Източник: Радио 1 Rock