Кампания за борба със затлъстяването в Добрич

Изграждането на навици за здравословен начин на живот и здравословно хранене трябва да започне от ранна детска възраст. В тази връзка, РИОКОЗ-Добрич и Община гр. Добрич реализират по Програма СИНДИ – Кампания за борба със затлъстяването 22 – 26 ноември .

От РИОКОЗ-Добрич съобщават, че по време на кампанията в 10 училища на гр. Добрич ще се проведат обучения на тема “Здравословно хранене”. По време на обученията ще се използват интерактивни методи, дегустация на здравословни и нездравословни храни, ролеви игри. Целта на провежданите обучения е изграждане на знания, умения и отношение за здравословно хранене и здравословен начин на живот.


На 26.11.2010 г. от 15.00 часа в сградата на СОУ “П. Р. Славейков” ще се проведе Кулинарно състезание, в което ще се включат отбори от пет училища на гр. Добрич. Участниците ще приготвят здравословни ястия – зеленчукова салата, плодова салата и сандвич. Жури ще оценява уменията на малките готвачи, като за победителите ще има награди, осигурени от РИОКОЗ-Добрич и Община гр. Добрич.

През 2008 г. в гр. Добрич беше проведено анкетно проучване “Здрави деца в здрави семейства” по програма СИНДИ сред ученици на възраст от 14 до 18 години в 9 училища. Анализът на резултатите показва, че режимът на хранене и хранителният прием при учениците не отговарят на препоръките и изискванията за здравословно хранене: над 2/3 от анкетираните консумират веднъж и по-често на ден шоколад, бонбони, крем, кекс, бисквити и др.; повечето учениците пият ежедневно безалкохолни напитки; консумацията на чай/кафе е с 3 и повече чаени лъжички захар; недостатъчна е консумацията на плодове при 42.4% от момчетата и 37.4% от момичетата, на зеленчуци – съответно при 44.0% и 27.1% от тях.

По време на Кампанията за борба със затлъстяването сред учениците ще бъдат разпространени здравно-образователни материали с «Препоръки за здравословно хранене за ученици от 7-19 години в България». Книжката се издава от Министерство на здравеопазването и Национален център по опазване на общественото здраве-София. Препоръките за здравословно хранене, публикувани в книжката, са следните:
1. Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна обстановка.
2. Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно.
3. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия, предпочитайте пълнозърнест хляб.
4. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, по възможност при всяко хранене.
5. Приемайте ежедневно мляко и млечни продукти.
6. Избирайте месо без тлъстини, заменяйте месото по-често с риба, боб и леща.
7. Ограничавайте мазнините, особено животинските, избягвайте пържени храни.
8. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
9. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
10. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности. Не консумирайте алкохолни напитки.
11. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
12. Спазвайте хигиенните правила при хранене, приготвяне и съхранение на храната.