Депутат дал 1,6 млн. лева заем

Румен Стоилов от ГЕРБ не е кредитен милионер, а точно обратното - той е дал заеми на фирми.

Депутат дал 1,6 млн. лева заем

След като излязоха  декларациите на депутатите пред Сметната палата се оказа, че част от народните избраници са доста заможни.

Един от тях е Румен Стоилов от ГЕРБ, който е посочил, че е заел 1,6 млн. лева.

"Преди да стана депутат аз съм бил бизнесмен в продължение на 20 години", обясни той източника на богатството си.


 

Стоилов е бил съдружник в различни фирми, които е напуснал с влизането си в парламента. Средствата, които е заел обаче трябва да му бъдат върнати по договор.

Тези вземания в голямата си част са останали от фирми, в които съм бил, това са търговски договори  и не мога да навлизам в подробности, уточни той.

За  2010 г. от лихви депутатът е получил 25 или 28 хиляди лева. Стоилов дарява депутатската си заплата - половината отивала за федерацията по самбо, а другата половина за две млади състезателки.

Шефът на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев е скътал в банка за черни дни 1,2 млн. лева.

Те не са спестени от заплата, а  са от продажба на  фирма.

"Продадох нещо, което 22 години съм изграждал, за да бъда чист пред избирателите и да не казват, че се възползвам от обществени поръчки, след като  съм влязъл във властта", обясни той.

По-странен е източникът на доходи на депутата от „Атака” Димитър Карбов . Той е декларирал 7 800 лева от консултантски договори.

Оказа се,  че парите бил получил от ръководството  на партията, към която принадлежи в качеството му на областен координатор на „Атака” във Варна.  Карбов отказа да отговори дали тези средства  са от държавната субсидия на политическата сила.

Червената Мая Манолова също не вижда нищо притеснително в това, че е получила близо 40 000 лева хонорари от работа като юрист.

"Нямам много време да практикувам професията си, занимавам се само с граждански дела, не консултирам фирми или юридически лица. Деловите ми отношения с гражданите по никакъв начин не са в конфликт с някой от законопроектите, по които съм работила", отсече тя.

Освен това Манолова смята,  че депутатите не трябва да изоставят професията, която са упражнявали преди да влязат в парламента.