Класация на изпълнителите, продали най-много албуми в историята на музиката

Не е никак лесно да запишеш името си в хрониките на музикалната история. Тези изпълнители обаче са го направили по забележителен начин. Цял свят знае кои са и поколения са израснали с песните им. Музиката им остава завинаги.

Класация на изпълнителите, продали най-много албуми в историята на музиката

Класацията се основава на данни от https://bg.wikipedia.org. В списъка са включени само музиканти, които имат най-малко 50 милиона продадени копия и за които има достоверни източници, че са осъществили такива продажби. Посочените числа включват всички албуми, сингли, компилации, видео албуми, както и официални онлайн продажби на сингли и дългосвирещи записи.


Ето кои заемат първите 15 места. 

На 15 позиция е поставена шведската група АВВА, чиято активна музикална кариера се развива от 1972 – 1983 година. Общият брой сертифицирани продажби на техните албуми е 60.7 милиона копия, а предполагаемите продажби достигат до 200 милиона.

Рок динозаврите The Rolling Stones, които присъстват на музикалната сцена от 1962 година до днес са на 14 място с общо 97 милиона сертифицирани продажби и 200 милиона предполагаеми такива. Те са смятани за една от най-значимите и популярни групи от този жанр.


Титаните Queen имат общо 114.7 милиона сертифицирани продажби и 200 милиона предполагаеми и така застават на 13 позиция. Създадени през 1970 година, те се превърнаха в една от най-обичните и успешни музикални групи на всички времена.

Whitney Houston има общо 112.6 милиона сертифицирани продажби и близо 200 милиона предполагаеми. Продажбите от дебютния й албум възлизат на над 22 милиона копия. Успехът на песните в компилацията е грандиозен. През следващата година Whitney е удостоена с 6 музикални награди на Billboard, 5 „Американски музикални награди“, наградата на MTV за най-добър видеоклип („How Will I Know“) и наградата на списание Rolling Stone за най-добър албум на годината. Вторият албум на певицата – Whitney, от който са продаден над 19 милиона копия влиза във всички музикални класации под номер 1 и така тя се превръща в първата жена изпълнител, постигнала подобен зашеметяващ успех в историята на музиката.

Рок динозаврите от AC/DC са на 11 позиция с 113.1 милиона общо сертифицирани продажби на техните албуми и 200 милиона предполагаеми.

Канадската изпълнителка Céline Dion, която е на музикалния небосклон от 1981 година до днес има общо сертифицирани продажби от 124.8 милиона и около 200 милиона предполагаеми.

Mariah Carey има общо сертифицирани продажби от 135.9 милиона. Тя заема 9 място.


Дивата от Барбадос Rihanna има общо 223.8 милиона сертифицирани продажби и 230 милиона предполагаеми такива.

Pink Floyd се нареждат на 7 позиция с 118.8 милиона сертифицирани продажби.

Led Zeppelin имат общо 139.5 милионао сертифицирани продажби и около 300 милиона предполагаеми.

Elton John е с 168 милиона сертифицирани продажби и близо 300 милиона предполагаеми.

Madonna е с 170.5 милиона сертифицирани и се класира на 4 място. Тя е считана за една от най-успешните личности в поп-музиката през последните 20 години. Продажбите на албумите ѝ са оценени на стойност около 400 милиона долара, изключвайки сингли и макси-сингли, приходите от които възлизат на над 75 милиона. Най-продаваният сингъл на Madonna е Hung Up с продажби над 9,6 млн копия, а най – продаваният албум е The Immaculate Collection с продажби, достигнали 30 млн. копия. Първият й едноименен албум - Madonna става 5 пъти платинен. Вписана е в Книгата на рекордите на Гинес като най-успешната изпълнителка на всички времена в историята на музиката.

На трето място застава Краля на попа Michael Jackson. През 1982 г. излиза албумът му „Thriller”. Той съдържа хитове като „Billie Jean”, „Beat it”, „The girl is mine” и „Say, Say, Say”. Това е най-продаваният албум в историята на музиката за всички времена. С него Michael печели 8 награди „Грами” и държи първите места в музикалните класации в продължение на почти година. Michael има 184.1 милиона общ брой сертифицирани продажби и 350 милиона предполагаеми.


На почетната втора позиция е Краля на рок музиката Elvis Presley с 211.5 милиона сертифицирани продажби и около 550 милиона предполагаеми такива. Той продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. През 1986-та година е въведен в Rock-Roll Hall of Fame. През 1982 г. имението му Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара. Елвис Пресли е считан за най-голямата звезда на рокендролa и икона в музиката и киното.

Челата първа позиция е за The Beatles с 270.8 милиона общ брой сертифицирани продажби. Като се прибавят неофициалните продажби бройката може да нарасне до над 600 млн. албума. Живите членове на The Beatles днес имат изключително големи приходи. Ringo Starr и Paul McCartney имат заедно около 1 млрд. долара.

Източник: Радио 1 Rock