5.3% е безработицата в областта, 2.7% в град Добрич

Равнището на безработица в Добричка област през септември е 5.3% и нараства с 0.3% спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 4200 при 4001 за август. Равнището на безработица в град Добрич e 2.7%, с 0.2% по-високо спрямо предходия месец.

5.3% е безработицата в областта, 2.7% в град Добрич

Към днешна дата в Дирекция Бюро по труда - Добрич са актуални 180 работни места. 25 от позициите са за висшисти - търсят се 10 лекари,  7 учители, 3 фелдшери, медицинска сестра, ветеринар, инспектор и 2 счетоводители. Има свободни работни места за кредитни специалисти, водопроводчици, организатор-експедиция, огняри, маникюристи и др.


23 младежи на възраст до 29 години от област Добрич са подали заявления за участие в програма "Старт на кариерата". До 9 октомври се приемаха документи от желаещите да работят през 2018 г. в публичната администрация и да натрупат трудов стаж и професионален опит по придобитата специалност. До 27.10.2017 г. обобщеният списък с кандидатите за работа в централни институции, министерства, агенции, областни и общински администрации ще бъде публикуван на интернет страницата на Агенцията по заетостта и ще бъде изнесен на информационните табла в Дирекции „Бюро по труда”. Графиците за интервютата ще бъдат оповестени до 8 ноември, а събеседванията ще се провеждат от 13 до 24 ноември.

Продължава приемането на заявления от родители за включване в проект "Родители в заетост" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Родителите на малки деца, желаещи да им се осигури детегледач, все още имат възможност да подадат документи за участие в процедурата. Обявеният срок за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс от 20 млн. лв. Проектът подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца. Право да се включат имат родители на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в детски ясли или градини. Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Срокът, за който одобрените родители, могат да получат грижа за децата си е до 18 месеца. Родителите могат да подават заявления на хартиен носител лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа. Документи се приемат и по електронен път, сканирани с подпис или електронно подписани, на електронен адрес: roditeli-v-zaetost@az.government.bg.