Елена Карабельова и Александър Петров са тазгодишните носители на наградите за култура и наука "Добрич"

Община Добрич ще връчи годишните награди в областта на културата и науката в Деня на народните будители – 1 ноември. Церемонията ще се проведе в огледална зала "Нели Божкова".

Елена Карабельова и Александър Петров са тазгодишните носители на наградите за култура и наука "Добрич"

Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката се връчват всяка година и имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката, за дейност, пряко свързана със съвременни събития или живи традиции, с идеи и художествени произведения с изключителна универсална значимост. Наградите се връчват на специална церемония по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители, организирана от Община Добрич.


След направените предложения тази година, комисията по оценяване и присъждане на наградите "Добрич" определи следните награди:

Индивидуална награда – Елена Карабельова -  вокален педагог на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център – Добрич
Награда за млад творец – Александър Петров - ученик в 9 клас на ЕГ „Гео Милев“, автор на стихосбирката „Следобедна усмивка“, носител на награди от национални литературни конкурси и много награди от конкурси за поп-пеене
Колективна награда – не се присъжда

Грамоти за принос в науката и в духовното развитие на град Добрич: гл. ас. д-р инж. Красимира Загорова - преподавател в Добруджански технологичен колеж и в Технически университет град Варна; проф. д.н Димитър Дойнов Генчев -  Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево; доц. д-р Цветолин Недков – главен уредник в Регионален исторически музей – Добрич, автор на приносни изследвания за историята на Добруджа; проф. д.м.н д-р Енчо Калчев – един от най-авторитетните хирурзи в страната с принос за развитието на здравеопазването в Община Добрич и учен с изключителни постижения; Атанас Генчев – музикант и основател на ПФА „Добруджа“, диригент на Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич; Атанас Стоянов – управител на Издателство „Матадор 74”; Венцислав Рачев - преподавател по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски”, поет; Колеж – Добрич към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ - утвърден център за подготовка на висококвалифицирани специалисти за Североизточна България в различни области на висшето образование; Екип от специалисти на Регионален исторически музей – Добрич - за  изключителен принос в националните чествания, посветени на войните от началото на ХХ век; Клуб за творческо писане „Литературна къща“ – Добрич с ръководител Генка Петрова - за високи постижения и награди от национални литературни конкурси, за активно участие в културния живот на Добрич; Екип на сп. „Антимовски хан“ – за осъществени  културни събития, които определят визията на Добрич като културен център; Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич с диригент Атанас Генчев - музикална формация, която скоро ще чества своята 10-та годишнина, с много участия и награди от регионални и национални фестивали и конкурси; Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ с Марияна Георгиева – секретар – за изключително ползотворна дейност в областта на културата и образованието и в осмисляне на свободното време на деца и младежи от Добрич и региона, за успешна работа за интеграция на ромските деца и младежи; Представителен фолклорен ансамбъл „Добротица“ при Общински младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф Александър Александров – за високи награди и признания от фестивали и конкурси.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 1 ноември от 11.00 ч. в огледална зала "Нели Божкова". Входът е свободен.

Преди това от 09.30 ч. в храм "Света Троица" ще бъде отслужен празничен водосвет, а от 10.00 ч. признателното гражданство ще поднесе цветя на паметната плоча на Първото взаимно училище в Добрич.

От Община Добрич приканват гражданите да положат през деня цветя на паметниците и паметните плочи на народните будители -  книжовници, учители, културни дейци и просветители, допринесли за нашето духовното развитие.