Треньор в Добруджа изкара стаж в голям германски отбор

Венци Желев бе на едноседмичен стаж в Айнтрахт (Франкфурт). Той бе избран за най-добър треньор на международния турнир "Евима къп 2017" в Банско през април и това бе неговата награда от организаторите. Наставникът на набор 2006 на Добруджа имаше уникалната възможност да наблюдава заниманията на всички формации, лично да води тренировката на най-големите юноши и да изгледа дербито от Буднеслигата между Айнтрахт и Борусия (Дортмунд).

Треньор в Добруджа изкара стаж в голям германски отбор



От 15 до 22 октомври треньорът на родените през 2006 година футболисти на Добруджа Венцислав Желев бе на стаж в Айнтрахт. Отборът от Франкфурт - петия по големина град в държавата, е един от титулуваните немски отбори - шампион на страната, с 4 купи на Германия и 1 на УЕФА във витрината си.

Добруджа спечели първото място на международния турнир "Евима къп 2017" в Банско през април при набор 2006 с 5 поредни победи - в групата над втория отбор на Стяуа (Букурещ) с 3:1, Прециз (Монтана) с 3:1 и сръбския Витез (Ниш) с 10:0, на 1/2-финал над Реал от сръбския град Ниш с 4:0 и в мача за първото място над първия отбор на румънския гранд Стяуа с 6:2. Наставникът Венцислав Желев бе избран за най-добър треньор на целия турнир в Банско - за всички възрастови групи, с награда едноседмичен стаж в клуб от Западна Европа.

Благодаря на Евгени Маринов - президент на "Евима къп", както и на всички деца от отбора за възможността да изкарам този стаж, защото на тях дължа наградата си, сподели след завръщането си от Германия Венци Желев. Видях много неща, които ще приложа в работата си тук, добави треньорът на Добруджа за деца, родени през 2006 година.

В рамките на седмица той ежедневно по повече от 10 часа, от 9.30 до 20 часа, е наблюдавал тренировките на всички формации на Айнтрахт - от децата до мъжете. По трима треньори работят с най-малките, дори при група от 12 футболисти, отбеляза Венци Желев. При по-големите юноши наставниците са двама. Всеки старши треньор на формация има свой кабинет в клубната база, в който се подготвя, гледа мачове на своя отбор и съперниците. Отделно с подрастващите работят треньори на вратарите, психолог, преподавател по поведение извън футбола, който всяка седмица възпитава младите как трябва да се държат, включително и в социалните мрежи. Родителите могат да присъстват на тренировките, те идват да наблюдават как се готвят децата им, без никой от тях да се обажда по време на заниманието, обясни Венци Желев. Силно впечатление му е направил големият брой индивидуални тренировки при всички възрасти.


Една от най-големите емоции по време на стажа за Венци Желев е била възможността да бъде на терена и да води тренировка, и то на най-големите юноши, част от които скоро ще пробият при професионалистите. Наставникът на 19-годишните Алекандър Шур (на снимката) - легенда на Айнтрахт, израснал в местната школа и дълги години играл в мъжкия отбор, автор на книга, при отсъствието на своя помощник е поканил Венци Желев да го замества и заедно да водят тренировката.


По време на престоя си във Франкфурт Венци Желев е имал възможостта да изгледа два мача. Първо той е наблюдавал в игра набор 2006, а след това и първия отбор. По покана на домакините е бил гост на дербито между Айнтрахт и лидера в Буднеслигата Борусия (Дортмунд). На препълнения стадион пред неспирно подкрепящите колоритни агитки двата отбора направиха зрелищно 2:2.

Видях много неща, които аз трябва да правя; видях много неща, които трябва да правим заедно; видях много неща, които вие трябва да правите - това е първото, което е казал на своите футболисти в Добрич след завръщането си Венци Желев. Следващите изяви на набор 2006 на Добруджа ще бъдат на силен турнир в Дряново от 2 до 5 ноември. За разлика от повечето други състезания, на това децата ще изиграят цели 7 мача. 8 отбора този път ще играят всеки срещу всеки. Сред тях освен Добруджа са домакинът Локомотив, Фортуна (Плевен), Янтра (Габрово), Дунав (Русе), Звездичка (Бургас) и други.

С треньора на вратарите на мъжкия отбор на Айнтрахт