Шистов ли е газът, който искат да добиват в Добруджа?

Това ще ни обясни в тази статия Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Шистов ли е газът, който искат да добиват в Добруджа?

Тъй като емисарите на Русгеоком се активизираха през уикенда и отново и отново обясняват, че газът, който искат да добиват след като получат концесия за 35 години, забележете, цели 35 години, няма да е шистов, а чист природен газ, а народът пищи, че ще е шистов, нека обясним фактите!



За обикновените хора, за нас местните, най-големият проблем е, че всички сондажи, за какъвто и да е газ, преминават през водата, от която живеем! А те, в доклада си, са споменали, какви опасности крие това, макар и твърде омаловажени! Но да омаловажиш желанието на цяла Североизточна България  да има чиста вода, която е единствена, е меко казано нагло! Разкарват ни от село в село с надеждата да попаднат на някакви местни наивници, които да им повярват, но това не се случва! Напротив, колкото повече се кълнат, че ще добиват "чист природен газ", че няма опасност за отравяне на хората от замърсена вода, защото "тя се движи бавно" (цитат), че химикалите, които използват са с "природен произход", че земетресения няма да има, защото според тях не е имало, а ние знаем, че е имало и регионът е със висока степен на сеизмичност, толкова по-малко хората им вярват! И се намериха местни хора, които да задават много реални въпроси, но получават мъгляви и теоретични отговори!

И всички знаем, че полуистините пораждат най-големите съмнения! Дали газът ще се вади от "пори с нано размери от пясъчници, през естествени пукнатини", както обясняват защитниците на доклада, или от шистови скали или от въглищни пластове, които неслучайно се споменават в доклада, това все са неконвенционални методи, а газът си е все природен, защото произлиза от природата! За мнозинството обаче термините неконвенционални методи или фракинг, или хидравличен разрив са станали нарицателно, обединени под името шистов газ! Така, че много молим Русгеоком, които тъй или иначе говорят за газ от пясъчници, който според тях, "по естествен път ще излезе от съществуващите пукнатини", да не увъртат и усукват, защото хората вече са нащрек!

Дали пък няма да помогнат на тези пукнатини да се увеличат, какво ще стане с освободеното от този газ пространство и т.н., въпроси валят на обществените обсъждания! А в прословутия доклад е оставен широк портал за навлизане на неконвенционални методи, само с две изречения: "Може да бъде сменен моделът на добив" или може да се "интензифицират пластовете, чрез хоризонтални сондажи", което защитниците признаха, че е фракинг?! Е, защо тогава заливат медиите с обяснения, че няма да е шистов газът! Шистовият газ сам по себе си не е вреден, опасен е методът, по който се добива! Газът от пясъчници или въглища е газ, природен, но да правиш хидравличен разрив или да подпалваш въглищата са ужасни неща! Така че молим да не се сърдят на хората, че ги обвиняват, че ще вадят шистов газ! И да не заливат медийното пространство с обяснения, че не е така! Подозренията, че ще ползват неразрешени технологии, сега или по-късно, когато или, ако мораториумът отпадне остават! Нека не забравяме, че искат концесия за цели 35 години!

А подписката против добив на газ в Добруджа расте ли расте! Вече 4000 подписа!

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване