Окръжният съд намали наказанието на добричлия, хванат с наркотици

Окръжен съд - Добрич намали наказанието, наложено на подсъдим по дело за държане на наркотици.

Окръжният съд намали наказанието на добричлия, хванат с наркотици

На първа инстанция Районен съд - Добрич е признал 22-годишния Николай З. и 20-годишния Йордан Ст. за виновни в това, че на 23 август 2015 г. в Добрич са държали високорискови наркотични вещества - марихуана, амфетамин и кокаин на обща стойност 121.56 лева. На всеки от подсъдимите е било наложено условно наказание лишаване от свобода за срок от 1 година с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 2000 лева. Присъдата е обжалвана единствено от Николай с твърдение за явна несправедливост на наложеното наказание.



Добричкият окръжен съд потвърди постановения на първа инстанция съдебен акт в чacттa, в кoятo и двамата младежи ca били пpизнaти зa винoвни. Окръжните магистрати счетоха oбaчe, че нaкaзaниeтo нa 22-годишния e пpeкaлeнo cтpoгo и го замениха с наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, чието изтърпяване се отлага за срок от три години.

Окръжният съд прецени, че на първа инстанция двамата подсъдими са били санкционирани по един и същи начин без да се отчете различната обществена опасност на всеки от тях. 22-годишният Николай е с чисто съдебно минало, за него са получени добри характеристични данни по местоживеене и от последния му работодател. Съучастникът му е с лоши характеристични данни, не е осъждан, но вече му е налагано административно наказание - глоба за същото деяние, извършено от него през 2015 година.

Тези факти мотивираха Окръжния съд да намали присъдата на Николай, като му наложи наказание под определения минимален размер за подобни деяния. При постановяване на решението си съдът отчете и възрастта на дееца, вида и стойността на откритото наркотично вещество, както и инцидентния характер на конкретното деяние.

Окръжният съд прие, че присъдата на другия добричлия не подлежи на обсъждане, тъй като тя не е била атакувана.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен.