Добруджа казва "Не ви искаме, Русгеоком" на обществените обсъждания

Статия на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване относно започналите тази седмица обществени обсъждания на инвecтициoннoто пpeдлoжeниe "Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич" на "Русгеоком БГ".

Добруджа казва "Не ви искаме, Русгеоком" на обществените обсъждания

Добруджа казва „НЕ ВИ ИСКАМЕ, Русгеоком” на обществените обсъждания

Три поредни дни на обществени обсъждания, дни напрегнати и отговорни, дни предхождани от упорито четене на доклад за ОВОС, състоящ се приблизително от 900 стр., получил положителна оценка от РИОСВ Варна, доклада на Русгеоком!





На бюрата пред нас са разположени светила на родната наука, преподаватели, доценти, професори! Емисарите на Русгеоком!

А срещу тях пълна зала с отрудени селски хора, дори англичани и германци, чужденци трайно заселили се по земите ни, заради природата и спокойствието, но и изпитали шистовият ад в родината си. Залата пращи от народ, столове се носят допълнително и на трите обсъждания.

Презентацията е перфектна, онагледена, както му е реда, гладко и напевно водещият ни обяснява какво значи сондиране, какви земни пластове  ще преминават при сондирането, къде ще са разположени сондите, тези за които вече са решили в с. Рогозина. В трите останали землища Рогозина Изток, Калина и Чернооково, ще разполагат сонди според инвеститорския си интерес.  Най-вече се набляга на това, че подземните богатства са изключителна държавна собственост, т.е. да си знаем, че не ни принадлежат, както и на факта, че газът, който ще вадят няма да е шистов, а природен. Обясняват ни, че химикалите, които ще ползват не са химикали, а химични реагенти и също са  с природен произход! И чуваме почти клетвени заклинания колко безопасно е всичко, какъв голям контрол ще се упражнява от независими лаборатории и най-вече как ще подобрят жизнения ни стандарт!

И хорицата внимателно слушат и тези, които са чели доклада и тези, които сега се запознават с него.
И започват да питат!
Какво ще се случи с водата, единствената от която пием, поливаме и храним животните, след като сондите преминават през водата ни? Няма ли опасност от замърсяване, ако се повреди някоя от сондите ви? Те с ужас са разбрали, че сондите ще бъдат 11 на брой само до село Рогозина  за първите 14 години.         
Някой е забелязал, че около сондите ще има езеро с отпадни води, пълни с химикали и пита какво ще стане с пчелите, които ще пият от тази вода и тези, които не умрат на място, а занесат отровите до кошера и децата ядат този мед. Друг пчелар с „горчив опит” от проучвателния сондаж заяви, че пчелите му са намалели, разбирай измрели!
Друг е видял, че контролът ще се осъществява на две-три години и си дава сметка, че това е твърде рядко, за да се предотврати всяко замърсяване.
Питат за почвите, за пътищата, които фирмата премълчава, че ще ползва, но в доклада е записано, а те и без това са много разбити?
Питат откъде ще вземат специалисти измежду тях, защото така са обяснили, че ще подобрят жизнения им стандарт? С 30 работника?!
Питат какво ще стане, ако тръсне земетресение, тъй като регионът е с осма-девета степен на сеизмичност.  
Питат как ще се подобри икономическото им състояние? С колко ще поевтинее газта им, тъй като знаят, че тези, които ползват родната газ от Каварна газ плащат по-скъпа газ от другите. Знаят и че от ветрогенераторите, които завзеха големи площи земеделска земя, не се понижи, а се повиши цената на тока?

Хората казват и че не вярват на написаното за това, че ще се носят замърсените води до пречиствателни станции, след като са виждали,  при проучвателните сондажи, че тези води са разливани по сокаците.

Отначало спокойно, но постепенно твърде нервно хората от „президиума” отговарят. Но отговорите от гладки и напевни стават нервни и на висок тон. Ядосали са се на въпросите. Гневни са, че някои са си направили труда да четат доклада, и обясниха на хората, че сладките приказки за „природен газ” не съвсем отговарят на истината, защото в доклада има оставен цял портал за осъществяване на вредни технологии, макар записани  и в две-три изречения, твърде незабележимо! Гневни са, че други внимателно са слушали и сега задават „много” въпроси!

Стигат до там, да обясняват, че водата от Малм Валанж няма да се замърси много, а и да се замърси, то отдолу било езеро и тя бавно се движела?! Разбирай разболяване поетапно!

А за да заемат 30–те работни места, с което ще вдигнат жизнения стандарт на местните хора им препоръчват да се запишат в Минно-геоложкия институт?!

Заявяват, че нямало земетресения при многото сондажи, които са правено 60-те и 70-те години, но хората знаят, че имаше и то не малко разрушителни. За проблема с пчелите обясненията бяха такива, че се наложи хората да им обясняват, че малко умрели и след това възкръснали пчели няма и че за 35 години те ще измрат, а след тях идва ред на хората. На някого кокошките му спрели да снасят яйца, докато проучвателните сондажи са работили. Други казаха, че къщите им подскачали при предната само  една сонда? Ами сега – 41 броя? Как ще спят, как ще понесат шума и вибрациите? И други и други преживелици споделяха и хич не вярваха на заклинания и обещания за безопасност и контрол.

Случи се и най-страшното! Един човек, Петър Стефанов, специалист, преподавател в Минно-геоложкия институт и вече пенсионер, живеещ в родното си село, зададе развълнуван и респектиран своите три въпроса и падна като покосен и ни напусна завинаги! Мир на душата му! Ще ни липсва и със своята компетентност!

А към края на първото обществено обсъждане дойде една женица, работила като чистачка на първата сонда и им каза, че когато занесла на инженера вода от чешмата с четири пръста утайка, за да го пита защо, той и казал, че това, което е видяла и чула на сондажа, остава там! Остава мръсната тайна на сондажа?!

И тези, иначе уважавани научни работници, но изпратени като емисари от Русгеоком, които дойдоха важни и лъхащи на наука, с цел да омаловажат, дори да пренебрегнат проблема, с цел съвсем да смалят малките хора, се смалиха сами!

И изнервен от шикалкавения и лукавство Добруджанец накрая им каза: „Господа, не забравяйте, че първото селско въстание в България е избухнало именно в Добруджа”
 
А аз си мисля, че Добруджанецът е кротък, трудолюбив и търпелив човек, но когато посегнеш на земята му става друг човек!

Предстоят още обсъждания! Надяваме се, че ще има още трудни за отговаряне въпроси, за да стане ясна цялата истина за „инвестиционното” НАМЕРЕНИЕ, както и за произхода на фирма „Русгеоком БГ” ЕАД!

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване и пряк участник в обсъжданията.