Областната епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на Инфлуенца

Със заповед на Областния управител беше свикано заседание на Областната епизоотична комисия.

Областната епизоотична комисия набеляза мерки срещу разпространение на Инфлуенца

Пред членовете на комисията д-р Андонова – директор на ОДБХ и секретар на комисията, представи актуална информация за констатирано огнище на Инфлуенца тип А в село Стефаново. Заболяването е установено в животновъден обект № 9360-09-39, за отглеждане на патици. Д-р Андонова заяви, че са предприети всички необходими мерки, като всички 11 хиляди птици ще бъдат унищожени. Достъпът в района на фермата е напълно забранен.



Областната епизоотична комисия реши да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения.

Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел недопускане разпространение на заразата.

По втора точка д-р Андонова информира членовете на Областната епизоотична комисия за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.