Общината ще тегли кредит - средствата не достигат, заради санкцията за депото

На свое извънредно заседание Общинският съвет прие Община град Добрич да изтегли краткосрочен банков кредит, с максимален размер на дълга до 1 280 805 лева, при максимален лихвен процент 2,5%, без такси и комисионни. Заемът се налага, поради наложената финансова корекция по проекта за депото. Дългът ще бъде погасен до 1 година.

Общината ще тегли кредит - средствата не достигат, заради санкцията за депото

Финансовата корекция на проекта за депото в Стожер е в размер на 4 300 000 лева, припомни на сесията кметът Йордан Йорданов. Той съобщи, че е провел два разговора по темата с министъра на финансите, изпратил му е 5 писмени предложения - искане за безлихвен заем, за опрощаване на задължението и други. Също така е търсил съдействието и на местните народни представители, но въпреки положените усилия на този етап общината трябва да се справя сама със ситуацията.



Кредитът ще се използва за изпълнение на капиталовата програма за тази година.

От общинска администрация посочват, че анализът на финансовото състояние на Община град Добрич и наличните възможности за нови източници на приходи, като наемите от общински жилища, показват, че касовият разрив е с временен характер и се дължи на изплащането на задълженията по наложената финансова корекция, а не на влошени други финансови показатели. Община град Добрич без затруднение ще може за възстанови сумата в рамките на законовия срок през 2018 г.

35 общински съветници гласуваха със "за", трима се въздържаха, никой не беше против предложението за изтегляне на кредит от общината.