Представне на новата книга на Рада Въртунинска по повод нейната 85-годишнина

Влюбена в живота, хората и литературата, Рада Въртунинска продължава да радва почитателите си с нови текстове – този път ще представи книгата си „Моят едностаен свят“ на 7 октомври от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Представне на новата книга на Рада Въртунинска по повод нейната 85-годишнина

Повод за това е нейната 85-годишнина. Организатори на събитието са Община Добрич и Сдружение на писателите – Добрич. За книгата ще говори Сашо Серафимов – поет, председател на Сдружение на писателите. Музикален акцент ще сложи Росица Бояджиева с пиеси за флейта.



Рада Въртунинска е родена в Добруджа, потомка е на родовете Акъллийски, Гъркови и Чамурлийски.

Родена е на 28 август 1932 година. Завършва руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. До пенсионирането си работи само в сферата на културата – Окръжна библиотека – Добрич, Държавен архив – Добрич, Център за художествена самодейност. През 1968 г. по предложение на Комитета за култура е командирована в Букурещ, Румъния за изследване на документи, свързани с образованието и културата в Добруджа за периода 1918-1940 г. Допринася за създаване на културни връзки с Русия, Румъния, Чехия, Словакия.

След 1987 година се отдава на литературна дейност. Има издадени 22 книги – исторически и краеведски очерци, романи, есета за исторически събития, свързани с Добруджа и именити добруджанци – Захари Медникаров, Любен Бешков, Янко Атанасов, Калчо Георгиев и др. Има ценен принос в сравнителното литературознание с изследванията и анализите на творчеството на Дора Габе и Анна Ахматова, Йордан Йовков и Гогол, Йовков и Пушкин. Тези нейни изследвания са включени в научен оборот в библиотеките на БАН и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Подготвена е за печат книгата „Усмивката като емоционален щрих в творчеството на Йовков“.

Книгите на Рада Въртунинска се намират в престижни световни библиотеки – във Вашингтон, Ню Йорк, Лондон, Париж, Тимишоара, Москва и т.н.

Нейни стихове са преведени на руски език и включени в двуезичната Антология на българската поезия, изд. Москва 2005.

Рада Въртунинска е член на Съюза на учените – Клон Добрич, Сдружение на писателите – Добрич. Вписана е в Почетната книга на Община Добрич.