Синтия Недялкова: Предстоят обществени обсъждания в община Генерал Тошево, на които ще бъде решена съдбата на България

Предлагаме ви втората от поредицата статии на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване във връзка с опаснотта, която крие инвecтициoннoто пpeдлoжeниe "Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич" на Русгеоком. Предстоят 9 публични обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, които ще се проведат в Генерал Тошево и селата от общината през този месец.

Синтия Недялкова: Предстоят обществени обсъждания в община Генерал Тошево, на които ще бъде решена съдбата на България

В първата статия ви запознахме с проблема с ВОДАТА в резултат на разработката на находище Спасово. Важен, но не единствен проблем за нас, местните хора.



Нека сега видим как във времето Русгеоком си представят Добруджа, осеяна със сонди, местоположението на първите 11 броя, от които е известно, както и времето за появата им. И това в най-плодородните земи на Добруджанския край! Всички видяхме как „гордо” се извисяваше първата и засега единствена проучвателна сонда в Рогозина, нали?! Всички вие близко живеещите хора, усещахте вибрациите, срещахте камионите с цистерни, минаващи точно през центъра на Кардам, вдишвахте праха им, поглъщахте шума им и така и не разбрахме всички ние, какво се случваше там! Местните пчелари загубиха пчелите си, промени се и качеството на произвежданата от малките стопанства продукция! И нито веднъж не ни допуснаха, дори придружени от специалисти, да погледнем в апаратурите, за да разберем нещо! Всичко беше строго секретно, само през бариерата на портала ни навикваха и ни казваха, че няма да проучват и добиват шистов газ! Тогава бяха времената на протести против шистовия газ, времето, в което целият български народ тогава се вдигна и каза, че не позволява фракинг и въглищна газификация и се създаде мораториумът!

Само, че и „минните хора”, които работеха там имаха някаква съвест и ни загатнаха за огромните количества въглища, които са намерили, както и ни показаха, че всичко това се случва на разлома на планината Вранча, същата тази, която на два пъти едва не събори Добрич и региона. А и по-възрастните хора от региона всички знаят, че тук под водата има много качествени  въглища, но Държавата тогава, макар и тоталитарна, се отказа да ги добива или да добива газ от тях, защото газът можеше да се добива само чрез подземно запалване, а конвенционалният метод за изваждане на въглищата, чрез замразяване на водния хоризонт над тях, беше много скъп и всичко това криеше  множеството рискове за хората и природата.

Е, сега в същия този регион ще изникнат първите 11 сонди за период от няколко години, до 32–ра  година, 11 бр. сонди за 13 години! Всяка година и сонда! Каква прелестна гледка! Ами нали видяхме какво стана с перките? Имаме си многоръки великани върху земеделски земи и на пътя на птиците, но на кой му пука? И какво спечелихме всички ние от това? По-скъп ток, грозни гледки, завзети земеделски земи, птици, измиращи в полет, защото са имали неблагоразумието да преминат през територията България! Е, сега ще си имаме и впечатляващо високи сонди и сондажни площадки пълни с компресори, камиони, ротори, сушилни, генератори и какви ли още не шумоизлъчващи, запрашаващи, генериращи вибрации машинарии!

„Първи етап – 2018 – 2021 г.
Доизграждане, оборудване на първата сондажна площадка П 1-1 и прокарване на нови 4 добивни сондажи с дълбочина до 2 700 метра всеки.”-  цитат
„Втори етап – 2022 - 2026 г.
Изграждане на две сондажни площадки - площадка П 1-2 на юг от първата и площадка П 1-3 на югоизток от първата. Предвижда се прокарване на нови 3 добивни сондажа с дълбочина до 2 700 метра всеки, по един на всичките три сондажни площадки.”- цитат
„Трети етап – 2027 - 2032 г.
Прокарване на 4 нови добивни сондажи с дълбочина до 2 700 метра на площадки П 1-2 и П 1-3. Оборудване на сондажа и инсталиране на добивните съоръжения.”
И всичко това за фаза 1.
Обърнете внимание: 11 добивни сондажа само в землището на с. Рогозина!!!
Вижте на картата по-долу – става въпрос само за обозначеното с тъмно розовото петънце!
Но забележете: „Възможно е в зависимост от получените резултати прокарване на още сондажи на П 1-2 и П 1-3”.  – цитат - това пак в землището само и единствено на с. Рогозина.
Останалите сондажи П2;П3;П4;П5;П6, в другите землища, са виртуално разположени, засега, и ще ги реализират според икономическия си интерес, от което ще зависи и броят им и местоположението им!!!

Както виждате има и фаза 2 на графиката по-долу:

„В зависимост от разработката на Фаза 1 от находище „Спасово“ и проведените проучвания и оценъчни работи в участъци „Рогозина Изток“, „Чернооково“ и „Калина“ ще се пристъпи към изпълнение на Фаза 2 на проекта за добив. Обособените участъци ще бъдат оборудвани с площадки, а добивните работи – организирани съобразно натрупания опит от разработвания участък „Рогозина“.” - цитат


Фигура I.1-3. План-график за разработване на находище „Спасово“

Ето какво казват и показват и за  фаза 2:


Фигура I.1-9. Общ изглед на Фаза 2 от разработка на находище „Спасово“

И е важно да се знае, че ”Всеки работен етап ще приключва с оценка, резултатите от която ще служат за преразглеждане на операциите в следващия етап, а също така и модела на добив.  По този начин ще се осигури по-ефективно извличане на ресурсите.”- цитат! Те сега обясняват на всички, че ще добиват природен газ?! Ние питаме газът от въглищата не е ли природен? Естествено, че е, защото се извлича от природата! Питаме се какво ще стане с цялата екосистема, когато от недрата на Добруджа се извлича „природен газ” от „карбоновите седименти”? Дали този единствен по рода си за цяла Европа плодороден чернозем ще запази качествата си? Какво ще се случи с земеделието? Какво ще стане с рентите? А още по-страшно, дали няма да се получи пропадане на земни пластове, каквито примери има вече в Австралия и САЩ?

Ние, обикновените българи, дали ще знаем как и кога са сменили модела на добив? Кога този модел, по-скоро метод на добив е бил конвенционален, т.е традиционен и кога е станал забраненият от мораториума фракинг или въглищна газификация, когато всичко това се извършва на 2700 м. дълбочина? Със сигурност – не! Просто ще разберем по трудния начин – чрез болести, отравяния или земетресения!!!
Ето каква прелест, красота за пейзажа, радост за хора, птички и животинки ще бъде една сондова апаратура! А те само през първата фаза са 11 бр.
Взето от доклада:


Фигура I.1-6, Сондова апаратура.
А те твърдят, че няма да пречат на развитие на туризма в този регион?!
 
И  едно странно пояснение:

„Насоченото сондиране ще бъде важна технология, която ще се използва при разработката на находище „Спасово“.
“Тъй като след прокарване на двата сондажа (Р1 и Р2 Рогозина) в площта, компанията има опит в сондирането и познания за разреза, конструкцията на добивните сондажи ще бъде максимално съобразена с конкретните геоложки условия. Тази конструкция ще осигури насочване на сондажа в седиментите на карбона, като ще се осигури най-ефективно разкриване и дрениране на пласта, при плътно изолиране на всички останали хоризонти, особено водоносните.” – цитат

И стоп! Ако тук имаше свободни количества газ, след толкова задълбочени проучвания през годините на социализма, дали той нямаше да бъде изваден или да е излязал по естествен път до сега през старите сондажи, та сега да не се налага дрениране на пластовете, независимо дали са шистови или карбонови?

И ето още едно: Няма страшно, т.е. ще е страшно, но малко страшно, което всъщност ни казват:
„Влиянието върху околната среда ще да бъде намалено многократно при използване на технологията за наклонено сондиране и технологията на „мултисондажни” площадки.” 

Намалено, сведено до минимум или други подобни думички, които ни доказват, че вредно влияние все пак ще има и ние с вас трябва след това да доказваме коя болест от кое влияние ни е сграбчила?!

Това е накратко видимата част от проекта! Има и друга – невидима! Множество газопроводи, прекарани през общински и частни терени! Някои частници, по-едрите вероятно ще бъдат обезвъзмездени, а по-дребните принудени за отстъпване на  земите си! И тук на въпроси, които ние с вас задавахме, придружени с подписи те отговарят, че тези площи са пренебрежимо малки, нищо че все още не знаят къде и как точно ще са разположени, както споменахме по-горе!

Също така, според тях пренебрежимо малка е и площта на прекараните сондажните площадки, нищо че си признават, че все още не знаят колко ще са те, а съответно и какви площи ще заемат след първата фаза!!!

Но ние в Добруджа знаем, че всяка площ за земеделие е важна! Знаем, че добруджанският чернозем ражда богати реколти! Това води до бурно развитие на земеделието, както и до получаване на много добри ренти, които са основен източник на средства за голяма част от населението!
След като земите бъдат кръстосвани от газопроводи, изпълнени със сондажни площадки, шумово, прахово и виброзамърсени, дали добивите няма да паднат, а рентите да изчезнат?
Дали доматите и пипера в двора ще имат същия слънчев вкус?
Като прибавим към гореописаното и онова, което обяснихме за ВОДАТА от първата статия, а именно намаляващите количества вода, огромната вероятност тя да е замърсена подземно от сондажите и надземно от възможните разливи на отпадните сондажни води, съхранявани към всеки сондаж в открити „езера”, примесени с какво ли не!
Със сигурност нищо няма да е както преди!

А без земеделие, градинки, ренти бедният добруджанец е обречен!

Регионът е обречен! Добруджа е обречена! България е обречена!

За да припомним факта, че за водата граници няма ще публикуваме и тук графиката за подземново водно тяло в Североизточна България известно като Малм Валанж! И дали замърсената вода  в лилавото квадратче горе (зоната на действие на Русгеоком) ще остане замърсена само там? Дали това няма да се отрази на целия този регион, обхващащ не само блок Добрич, градът ни, който неизвестно защо не е поставен на картата по-долу, а няма да се разпространи и до Силистра, Варна, Шумен, Търговище и май, май половин северна България?!
Концесия за 35 години желаят да получат Русгеоком! Концесия, която може да бъде продължена и чрез гласуване от нашите „народни избраници”, опит, за което вече беше направен!


Фиг.III.2.2-4. Разпространение на водни тела BG1G0000J3K051 и BG2G000J3K1041 в обсега на находище „Спасово“

Хора, Добруджанци, хора Българи, предстоят обществени обсъждания, на които ще бъде решена съдбата на България! Ще спасим ли Родината сега и завинаги или ще позволим корпоративният интерес да надделее над обществения, общочовешкия?

Ще повярваме ли как ще бъдем „пазени” от същите тези, които желаят да сондират през водата, въпреки изричното указание на басейнова дирекция, това да не се прави?

Изборът е в наши ръце!!!

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване