Огнеборци демонстрираха действия при самолетна катастрофа

Демонстративно тактическо учение с екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Специализирани дейности” – Варна се проведе в Добрич.

Огнеборци демонстрираха действия при самолетна катастрофа

Темата на занятието беше ликвидиране на последствията от самолетна катастрофа, пожар и изтичане на газ в складово стопанство на Топливо.



Селскостопански самолет се разбива в промишлената зона на Добрич, край гара Север. Падналата машина се удря в резервоар с „пропан-бутан” и възниква факелно горене. Заплава се и катастрофиралият самолет. При удара има разлив на инсектицид „Килол”. В тази обстановка екипите на службата за пожарна безопасност в Добрич демонстрираха своите познания и умения за справяне със ситуацията. След спасяването на пилота, започна охлаждане на горящия резервоар и съседните съоръжения, гасене на самолета и евакуация на ЖП-цистерните. Отиграни бяха и неочаквани инциденти, като спиране на водоподаването и разгръщане на хидромоторна помпа с водоснабдяване от пожарен авомобил. Замърсената с препарат зона беше отцепена, ранените и обгазени – евакуирани, а екип от Варна се присъедини за гасене на факела и тампониране на резервоара с газ. Единственото добро решение на оперативния щаб беше възобновяване на пламъчното горене, което предотврати обгазяването.

Основните цели на занятието – взаимодействие между полиция, спешна помощ и БЧК от една страна и екипите на регионалната пожарна със Спасителния център във Варна бяха постигнати успешно, сподели наблюдаващият учението ст. комисар Красимир Шоторов.