Щурмуваха Районното мюфтийство в Добрич

Новият районен мюфтия Хасан Чолак, назначен от Недим Генджев, тази сутрин неуспешно се опита да влезе със сила в сградата на районното мюфтийство в Добрич. Причината е продължаващия спор за това кой е легитимният представител на религиозната общност.

На 12 май влезе в сила решението на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, с което решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха прогласени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи, като главен мюфтия и представител на мюсюлманското изповедание – заличено. Така начело на мюсюлманите застана Недим Генджев, което предизвика протести на мюсюлмани в цялата страна. През последните няколко месеца те организираха подписки и протести срещу „опита да им бъде наложен Генджев“.

Нека припомним, че съвсем скоро, Мустафа Алиш Хаджи, потърси съдействие от страна на премиерът Борисов, като се срещна с него, по повод създалият се казус, с твърдения, че Недим Генджев се опитва да заблуди общността и държавните институции, че има решение за възстановяването му като главен мюфтия и като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Такова решение нямало на нито един съд, според Мустафа Хаджи.

Той коментира единствено постановление на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, че организираната мюсюлманска конференция от 2008 г. е нелегитимна, което според него не възстановява Недим Генджев за председател на мюсюлманското изповедание.



Според Хаджи, Генджев е извършил престъпление, като е фалшифицирал документи, с които твърди, че е имало заседание на Висшия мюсюлмански духовен съвет от 2006 г., на което са избрани районни мюфтии в страната.

Този конфликт днес се пренесе и в Добрич. Екипът на нашата медия получи сигнал за събрала се тълпа пред мюфтийството в Добрич, възпрепятстваща насилствени опити за проникване в сградата, от страна на Чолак. С дрелки и жива сила той се опитал да влезе, като негови помощници били помощник нотариус и един от адвокатите на Недим Генджев, по думи на участници в ситуацията.

Събралите се поддръжници на Генджев и респективно Чолак, не успяват да влязат в сградата, тъй като настоящите обитатели на мюфтийството не ги допускат. Бързо успяват да се съберат поддръжници и на другата страна в спора. За щастие, пазителите на реда пристигнаха преди да се стигне до по-сериозни последствия.

След като тълпата бе разпръсната, полицаи и представители на двете страни в спора, влязоха в сградата на мюфтийството, за да уточнят конкретната ситуация. Тъй като в момента се води прокурорска проверка по целия казус, служителите на МВР – Добрич се погрижиха събралата се тълпа да се разотиде, а „натрапниците“ да напуснат сградата.

Действащият председател на районно мюфтийство Добрич, Ридван Ахмед, разясни пред репортер на ДобричОнлайн, че днешните събития за в резултат на точно това несъгласие и негодувание срещу съдебното решение, според което Генджев е начело на религиозната общност. Той отбеляза, че мюсюлманите в града търсят своята правда и за сега го правят кротко и мирно.