Фермерски пазар за екологично чиста храна отвори врати в Добрич

Днес, дни преди празника на Добрич, пред часовниковата кула в Стария Добрич беше открит фермерски пазар за чиста храна, предложена лично от производителите.

Фермерски пазар за екологично чиста храна отвори врати в Добрич



До 15 часа днес и всеки следващ четвъртък от 10 до 15 часа над 15 производители от районите на Варна, Добрич, Шумен, Ловеч и Свищов ще предлагат на жителите и гостите на града екологично чиста продукция, произведена от майсторските им ръце.

Началото на пазара бе дадено символично с биене на звънец от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов.


Младите актьори от театрална студиа "Зорница" с ръководител Ема Георгиева поздравиха гостите на откриването с хумористична сценка.


От фермерския пазар можете да опитате и закупите пресни плодове и зеленчуци, билки и подправки, мед и пчелни продукти, мляко и млечни продукти, суровосушени месни продукти, плодови сокове, вино, боб, леща, тиквено семе, както и  лавандулово и тиквено масло, натурална козметика за коса, лице и тяло, и още интересни родни продукти. 



Фермерският пазар се организира от Община град Добрич/Dobrich Municipality и Кооперация Хранкооп София, които си подават ръка за възстановяването на традиция, която е била силно застъпена в миналото в Добрич.


Основни цели на кооперацията са подкрепа на малки местни производители на чиста храна и улесняване на достъпа на потребителите до нея; възстановяване на доверието на потребителите към производителите, коопериране на общностите. 


В следващите издания, освен на пазар за чиста храна, посетителите ще могат да се радват и на детски работилници, занаятчийски и кулинарни демонстрации, и различни други културно-социални събития. 


Фермерски пазар e организиран и преди в града, а сега намерението на Общината е той да се провежда ежеседмично на това знаково за Добрич място.