“ВиК Добрич“ АД е водещо в черната статистика на страната

Състоянието на „ВиК Добрич“ АД бе обсъдено в Народното събрание по време на вчерашния парламентарен контрол.

“ВиК Добрич“ АД е водещо в черната статистика на страната

Депутатът от БСП Красимир Янков зададе въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и поиска неговото мнение относно тревожното състояние на дружеството, неговата задлъжнялост и какви мерки са взети или ще бъдат тепърва взети от страна на новото ръководство на дружеството и Министерството. Красимир Янков заяви от трибуната, че очаква от министър Нанков да се направи паралел и сравнение с предходни години и да се изнесат данните дали се увеличават загубите на „ВиК Добрич“. Депутатът от Добрич акцентира и върху задълженията на дружеството към НАП, „Басейнова дирекция“, НОИ, Енерго Про и доставчици от 2014-та година до днешен ден, както и върху факта, че в същото време през последните години персоналът е бил увеличен. Красимир Янков припомни, че потребителите на вода от „ВиК Добрич“ АД плащат най-скъпата услуга в цялата страна, както и, че сме водещи в черната статистика по загуба на вода, която възлиза на 85%.



В отговор, министър Николай Нанков пое ангажимента да предостави много по-подробна информация относно „ВиК Добрич“ АД в писмена форма. Той заяви, че дружеството е под постоянно наблюдение от министерството и призна, че то е най-проблемното в сектора и рекордьор в негативен аспект. Министър Нанков подчерта, че задълженията на „ВиК Добрич“ АД се дължат на много причини, една от които е и ниската събираемост, като длъжници са не само физически лица, но и фирми, и независимо от мениджърския състав, ръководещ дружеството през годините, процентът на събираемост не се е променил.

Красимир Янков отново настоя за подробна информация относно действията на МРРБ за подобряването на услугата на ВиК Добрич АД, както и за очакванията на Министерството от новия мениджърски екип на дружеството. Целта, според него, е намаляване на цената на водата, намаляване на загубите и подобряването на услугата за всички потребители.