Автори представиха най-новите си творби в Генерал Тошево на Национални празници “Албена 2017”

За 16-ти път Националните културни празници “Албена 2017” запознават жителите на Североизточна България с най-новите творби на известни български поети, писатели и художници.

Автори представиха най-новите си творби в Генерал Тошево на Национални празници “Албена 2017”

През тази година срещите с хората започнаха в крайморския град Каварна. Веднага след това именитите писатели посетиха Кардам и Генерал Тошево. Община Генерал Тошево прие Националните празници “Албена” за 12-ти път като тази година в тях взеха участие литературния критик и историк Панко Анчев, поетите Боян Ангелов, Иван Гранитски и Цанко Цанев, белетристите Симеон Янев и Любомир Котев, историкът Стоян Райчевски.



В рамките на тези празници всеки един от участниците ще представи своето творчество пред публиката, обогатявайки по този начин духовния и художествения живот на Североизточна България. Така направиха и гостите в Генерал Тошево, където бяха любезно посрещнати в Историческия музей, а на беседата присъстваха повече от 50 деца, учители, културни дейци и гости. Идеята на това мащабно събитие е да се възроди духът на Йордан Йовков, духът на българската национална идентичност, постоянно да се припомня чрез тях за това какви невероятни таланти днес живеят и творят в България. Да се направи възможно тези таланти – писатели, художници, актьори, музиканти, танцьори, да стигат до много по-широка публика.

“В новите книги, които ще представи всеки автор, хората ще усетят уважението към големите имена на творците от Възраждането насам, общата тема за нашия бит и култура, история и път, все неща, които обединява творците”, бяха първите думи в Генерал Тошево на Иван Гранитски – директор на издателство “Захари Стоянов”, което е основен организатор на събитието.

Пред гостите в Генерал Тошево авторите представиха най-новите си книги. Панко Анчев продължава със серията „Българският ум”, като този път книгата му е посветена на „Непрочетеният Г. С. Раковски”. Авторът осмисля творчеството на Достоевски в друго сериозно изследване – „В зоната на здрача”.

Нова книга от поредицата „Бежанци” показа и Стоян Райчевски. Тя е озаглавена „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи”. Той е автор и на друга много любопитна книга, „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия”, която ни връща към корените и българщината.

Новите поетични книги на Боян Ангелов, който участва в празника и с авторитета си на председател на Съюза на българските писатели, са „Поледица” и „В сянката на хоругвите”, от които авторът прочете няколко изключителни силни стихотворения. Цанко Цанев привлече вниманието на аудиторията с новите си творби „Отключени спомени” и „Време за обичане”.

Любомир Котев предизвика интерес с книгата си с фрагменти „Multa paucis”, а белетристът Симеон Янев разкри защо и как е решил да създаде най-новата си книга „1876”, посветена на Априлското въстание. Вълнуващата му проза осмисля по един нов начин понятията като робство и свобода.

В края на срещата Иван Гранитски представи “Образ и метафора” – една необикновена книга, която събира поети и художници на едно “по-специално” място, както и „Знаци на прехода”, която представя част от яркото му публицистично творчество.

Организаторите на “Албена 2017” от издателство “Захари Стоянов” в лицето на Иван Гранитски обявиха, че в рамките на тези празници, през годините са се провели повече от 1 550 премиери на книги, концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери, които са посетени от повече от 50 000 души. А това е доказателство за изпълнението на още една цел на литературния фестивал в Североизточна България – децентрализация на културния живот, чрез “мощни културни десанти” в градовете-домакини. След гостуването си в Генерал Тошево, авторите ще посетят Шумен, а след това ще преминат и през Велико Търново, Търговище, Русе, Велики Преслав, Разград, Варна, Добрич, Тутракан, Силистра и курортен комплекс Албена.