Двама добруджанци ще платят глоби за пътни нарушения в Германия

Окръжен съд - Добрич призна финансови санкции, наложени на двама добруджанци в Германия за извършени пътни нарушения във федералната република.

Двама добруджанци ще платят глоби за пътни нарушения в Германия

39-годишният Демир П. от село Карапелит ще плати глоба от 500 евро, както и разходите по производството в размер на 350 евро. Мъжът е санкциониран за това, че е нарушил разпоредбите за движение по пътищата, като във вечерните часове на 16 декември 2015 г. е управлявал автомобил с добричка регистрация в град Бремерхафен под въздействието на марихуана.


41-годишният Златан З. от Добрич също е нарушил германския закон за движението по пътищата, за което ще плати 80 евро глоба и 28.50 евро за направените по производството разходи. На 30 май миналата година той е шофирал с превишена скорост по федерален път в землище Брол-Лютцинг. Допустимата скорост в района е била 50 км./ч, а мъжът се е движел със 77 км./час.

Производствата в Окръжния съд бяха образувани въз основа на постъпили от Германия удостоверения за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Окръжните магистрати прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложените глоби и мъжете следва да платят левовата им равностойност в размер съответно на 1662 лв. и 212 лева.

Постановените съдебни актове подлежат на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.