С много желание, творчество и труд младежи реализираха идеите си как запустяла площадка да стане място за спорт и изкуство

Новото красиво място на Добрич, наречено "Ябълката" - защото наподобява по форма на този плод, бе открито днес. Програмата за деня включва много игри и работилнички. Началото бе поставено със засаждане на ябълково дръвче от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов, екипа на проекта и доброволците.

С много желание, творчество и труд младежи реализираха идеите си как запустяла площадка да стане място за спорт и изкуство



Между 3 училища - "Климент Охридски", "Леонардо да Винчи" и спортното, в оживен район на Добрич, който е пресечна точка на 3 квартала, едно голямо спортно игрище бе изгубило своето предназначение - да събира деца и младежи да се забавляват заедно на открито. Само до преди месец площадката бе обрасла с бурени и храсти, пътеките към нея също бяха почти непроходими. Но когато има желание, 30 дни са напълно достатъчни за една голяма промяна. Промяна, която вече е факт. Защото днес игрището отново бе изпълнено с деца. Както преди десетки години. Момченца и момиченца с майките и бащите си, тийнейджъри, младежи и млади дами, баби и дядовци - всички от квартала намериха своето забавление там.


Добрич е един от 10-те града в България, включен в проект "The Spot" - Мястото. Той се реализира от сдружение "BG Бъди активен". Партньор по проекта на местно ниво е сдружение "Черноморски център за развитие" - Добрич. Инициативата бе подкрепена и от общината. Целта на "The Spot" е обособяването на младежки пространства с участието на самите младежи. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.


Ученици от трите училища, млади хора от района и много доброволци от целия град се включиха през изминалия месец с идеи, труд и средства. И резултатите от този обществен ентусиазъм днес са видни за всички - футболни и баскетболни игрища, фитнес уреди, автобус - библиотека, кътчета за отдих и творчество.


Програмата за откриване на "Ябълката" е изпълнена с много и разнообразни събития, които ще продължат през целия ден - тренировка по зумба със Стоян Стоянов, по капоейра с Мирела Тодорова, по канадска борба с клуб "Хищник", стрийтбаскет турнир, арт-работилничка с Радостина Попова за рисуване върху дърво и техниката цианотипия, арт-работилничка с Ирена и Стелияна Стефанови за рисуване върху текстил и декориране на рециклирани материали, графити работилничка с Дамян Димитров, театрална постановка на клуб "Театър" с ръководител Лана Анцаридзе, музикално озвучение от клуб "The Maze", флашмоб, много състезания и игри за малки и големи.


След всеки проект в България най-актуален стана въпросът дали е бил успешен, дали е реализиран правилно и дали всъщност има реална полза от него. Тук, за разлика от масовия случай, отговорът е напълно ясен и категоричен. Какъв по-голям успех за един проект от това да видиш в съботното утро стотици млади хора да се съберат на едно място, за да се забавляват, спортуват и творят заедно. Така че отговорът този път е едно абсолютно да. Да, именно от такива проекти имат нужда Добрич и България! Едно огромно браво и респект към всички, вложили своето сърце в реализирането му!