Безплатна правна информация за гражданите в Регионална библиотека „Дора Габе”

Съвсем нова, полезна услуга предоставя Регионална библиотека „Дора Габе” на гражданите на област Добрич.

Безплатна правна информация за гражданите  в Регионална библиотека „Дора Габе”

Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие.



Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете от къде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич ще Ви насочи как да се справите с юридическите проблеми, които имате. Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация Глобални библиотеки – България, и с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на email infocenter@libdobrich.bg, както и на място в библиотека в Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Примери:

Как да Ви признаят трудов и/или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

Какво да направите ако бездомни кучета ви нахапят на улицата;

Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.