Община Тервел започна подготовка за отбелязването на 1300 години от победата на хан Тервел над арабските нашественици

През 2018 г. се навършват 1300 години от събитията през 718-та, когато войските на арабския халифат, държали в обсада Константинопол дванадесет месеца, са разгромени по суша от българската конница, предвождана от Хан Тервел. След тази победа, столицата на източната част на Римската империя останала свободна и просъществувала като средище на християнската култура още седем века - до средата на XV век.

Община Тервел започна подготовка за отбелязването на 1300 години от победата на хан Тервел над арабските нашественици

Разгромът на арабските войски пред Константинопол провалил плана на Халифата да завземе Европа чрез нападения от Запад - от вече превзетите земи в днешна Испания, и от Изток - след превземането на Константинопол. Европа била спасена, продължила да бъде люлка на цивилизация и средище на християнската култура. Дълго време българският хан Тервел е бил славен и почитан в средновековна Европа.


През всичките години на управлението си Тервел е постигал победи и териториално разширение за България, печелил е мощни съюзници, поддържал е славна, много силна и успешна войска. Негова заслуга е присъединяването на областта Загоре към България. Дадена му е титлата кесар, която го прави съвладетел на императора - владетелят на Константинопол и на Римската империя. Неговите постижения са без аналог в европейската история и са още един повод за национална гордост и пример за добро управление.

Община Тервел и град Тервел носят името на славния български владетел, затова местната власт счита за свой дълг да отбележи подобаващо 1300-годишнината от победната битка на хан Тервел. От тази година започва подготовката на общината за визуализирането на хан Тервел. Предвижда се изработване на фигури на хан Тервел и воин от неговата войска, които да бъдат експонирани в тервелския музей. Автор на фигурите ще бъде скулпторът Борис Борисов – създателят на всички фигури в музея "Царевград Търнов", автор на паметниците на Алеко и Рейгън в София и на открития тази година паметник на Левски в Сандански. Борис Борисов е ангажиран и с паметника на Хан Тервел, който се предвижда да бъде издигнат през 2018-та в центъра на град Стара Загора. Друга идея, по която Община Тервел работи, е изобразяването на хан Тервел на страничната фасада на един от санираните блокове, чието име е "Хан Тервел". Той се намира на главната улица в град Тервел, при входа от Добрич. Саниран е през 2016-та година и страничната му фасада умишлено не бе декорирана при ремонта - за да послужи за изобразяване на хана, чието име носи сградата.

Община Тервел ще отпечата пощенска марка, посветена на славната победа на Хан Тервел и ще обяви ученически конкурс, който да провокира младите хора да разсъждават по темата за ролята на хан Тервел за живота на европейския континент. Ще бъде издаден специален брой на общинския вестник "Тервел", в който ще бъдат събрани всички исторически факти и източници за управлението на хана, за битката при Константинопол и отзвука от тази победа в средновековна Европа. В градския музей ще бъде експонирана изложбата за хан Тервел, изработена от Фондация "Българска памет". Програмата предвижда още среща с автори на произведения за хан Тервел - художествена литература и исторически монографии, както и демонстрации на открито на елементи от живота в средновековна България в аспекта на съвремието на хан Тервел. Част от събитията ще бъдат организирани като съпътстващи акценти към добруджански събор "Тервел", който ще има своето поредно издание през 2018-та година.

Подготовката на община Тервел за годишнината включва и редица дейности, които имат за цел благоустрояване - ще се изработи художествено осветление на паметника на хан Тервел, ще се обнови площадното пространство около него, ще се ремонтира интериорът на градския музей.

През месец юли Община Тервел направи предложение до Министерство на културата за включване на честването на юбилейната годишнина в град Тервел в Националния календар на културните събития за 2018-та година.