Община Генерал Тошево: Няма да допуснем нарушаване на екологичното равновесие в региона

Ето каква е позицията на Община Генерал Тошево относно инвестиционното предложение за проучване и добив на газ край Рогозина:

Община Генерал Тошево: Няма да допуснем нарушаване на екологичното равновесие в региона

Позиция на Община Генерал Тошево
Относно: дейностите в изпълнение на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”

На 11.08.2017 год. в Общинска администрация Генерал Тошево постъпи писмо от Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна, с вх.номер ТР-09-13-9457/11.08.2017, адресирано до кмета на община Генерал Тошево и до 18 кметове и кметски наместници на села, разположени на територията на общината.



В уведомителния документ се съобщава за издадена аргументирана положителна оценка на качеството на доклад за ОВОС (оценка за въздействието на околната среда) на инвестиционно предложение: „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”. Положителна оценка е издадена и по отношение качеството на Доклад за оценка на степента на въздействие върху екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Въз връзка с положителните оценки на докладите за ОВОС и ОСВ, възложителят (фирмата, внесла инвестиционно предложение), трябва да отправи официално искане до Община Генерал Тошево и съвместно да организира обществено обсъждане на докладите със засегнатите страни, в случая – жителите на общината от 18 села.

С оглед на гореизложените факти и с цел минимизиране ефекта на очакваните спекулативни изказвания, Община Генерал Тошево декларира, че:
1. Ще води политика, съобразена с обществения интерес, в синхрон с местното и националното законодателство;
2. Няма да допусне нарушаване на екологичното равновесие в региона (замърсяване на почви, въздух и водоизточници, неблагоприятно въздействие върху флората и фауната), и застрашаване на основния поминък в Добруджа – земеделието;
3. Ще настоява за пълна прозрачност както от страна на държавата чрез отговорните ведомства (Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката), така и от страна на фирмата – инвеститор;
4. Ще информира гражданите за хода на дейностите на нейна територия, с цел да се предотвратят опитите за преекспониране на случващото се в блок „Добрич” и извличането на партийни, икономически или други дивиденти от това.