Мемориален комплекс на ген. Иван Колев и загиналите в Добричката епопея бе открит в Добрич

С военен ритуал и освещаване на паметните плочи с имената на всички войници и офицери от Трета българска армия, загинали в боевете на Добричката епопея през 1916 година Добрич отбеляза 100 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев. Събитието бе организрано от Община Добрич и сдружение "Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година".

Мемориален комплекс на ген. Иван Колев и загиналите в Добричката епопея бе открит в Добрич



Мемориалният комплекс на ген. Иван Колев в Добрич вече е напълно завършен и бе официално открит днес. След като през миналата есен в градинката до зала "Добрич" се изидгна паметник на героя, сега към композицията бяха добавени и паметни плочи с имената на 1013 български воини, загинали в Добричката епопея.


Днес се навършват 100 години от смъртта на ген. Иван Колев. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира в санаториум във Виена, Австрия. Ден преди смъртта си големият български пълководец е произведен в чин генерал – лейтенант. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.


В церемонията участваха кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, вицепремиерът Валери Симеонов - един от големите дарители, съдействали за реализирането на идеята, контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България, Красимир Кирилов - областен управител на Добрич, Иво Пенчев - председател на Общински съвет - Добрич, народни представители, представители на сдружение "Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година", на министерство на отбраната, на общини от областта, на политически партии и обществени организации, граждани и гости на Добрич. С минута мълчание, заставайки на колене и с поднасяне на венци и цветя присъстващите почетоха паметта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев.

Днес се навършват 100 години от гибелта на един от най-великите и гениални български пълководци, отбеляза в своето слово Валери Симеонов. След 100 години неговата памет най-сетне е увековечена с този мемориал, който откриваме днес, добави вицепремиерът. Всички ние показваме, че българският народ не забравя своите герои, българският народ е признателен и винаги ще бъде признателен на всички тези, които са положили костите си и са пролели кръвта си, за да я има България, заяви лидерът на НФСБ.