Хванат с над половин килограм амфети остава в ареста

Потвърдиха ареста на разследван за притежанието на повече от половин килограм амфетамин, предназначен за разпространение.

Хванат с над половин килограм амфети остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Добрич, с което на 14 юли е била определена първоначална мярка за неотклонение задържане под стража за Георги Георгиев. 24-годишният добричлия е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР - Албена затова, че на 13 юли в землището на с. Оброчище, община Балчик, е държал с цел разпространение 510,50 грама амфетамин.


Втората съдебна инстанция днес остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу първоначалния му арест. Съдът намира, че от събрания в хода на разследването доказателствен материал - показанията на свидетели, разпитаните полицейски служители, протокол за претърсване и изземване, както и голямото количество на задържания наркотик, може да се направи обосновано предположение, че Георгиев е съпричастен към престъплението, за което е привлечен. Става дума за повече от половин килограм амфетамин, чиято стойност според първоначалните изчисления на разследващите е между 13 и 14000 лева.  При обиска на жилището, което обвиняемият обитавал във Варна, била открита везна със следи от амфетамин по нея - факт, който подкрепя първоначалната квалификация, че наркотикът е бил предназначен за разпространение. Законът квалифицира това деяние като тежко престъпление, с изключително висока степен на обществена опасност, което се наказва със затвор от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Варненският апелативен съд сподели и втория извод на първата съдебна инстанция, че съвсем реална е опасността, ако е с по-лека мярка за неотклонение Георгиев да се укрие или да извърши престъпление. При опита от страна на полицейските служители да бъде спрян, Георги е оказал съпротива и направил опит да избяга с мотора, който е управлявал. Полицаи от две районни управления на МВР го преследвали близо 10 километра с включени звукови и светлинни сигнали.

И според втората съдебна инстанция единствената адекватна мярка за процесуална принуда спрямо Георги Георгиев, разследван за притежанието на 510 грама амфетамин, предназначен за продажба, следва да бъде задържане под стража. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.