Отбелязваме 140 години от каварненското въстание

С поднесяне на венци и цветя на паметниците на Андрей Василев - Амирата и Еранос Ераносян започна отбелязването на годишнината.

Отбелязваме 140 години от каварненското въстание



С богата на събития програма днес Каварна отбелязва 140 години от въстанието в града.


Началото бе поставено с музей на открито - оръжия от различни исторически епохи и с поднесяне на цветя на паметниците на Андрей Василев - Амирата и Еранос Ераносян. Венец положи и кметът на Община Каварна Нина Ставрева.


Кулминацията на проявите, посветени на годишнината от каварненското въстание, е от 19.00 часа, когато в парка до спортната зала ще бъдат пресъздадени драматичните събития от лятото на 1877 година. Военно-историческата възстановка "Защитата на Каварна" ще се проведе за втора поредна година в добруджанския крайморски град. Тя е организирана от Община Каварна със съдействието на регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция". В битките за отбраната на Каварна срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди ще се включат 120 възстановчици. Каварненци и гостите на града ще могат да проследят всички основни епизоди от защитата на Каварна по време на Руско-турската освободителна война.