Неизпълняващ пробационни мерки ще лежи 3 месеца в затвора

Окръжен съд – Добрич, замени отчасти наложеното на 29-годишния Ангел Ас. Ив. от с. Василево, община Ген. Тошево наказание пробация с ефективно лишаване от свобода за срок от 3 месеца и 21 дни при строг затворнически режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Неизпълняващ пробационни мерки ще лежи 3 месеца в затвора

По делото е установено, че на 15.11.2010 г. Районен съд – Ген. Тошево го е признал за виновен за това, че на 14.06.2010 г. в с. Василево в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, е шофирал лек автомобил „Рено 19”, без да притежава свидетелство за това. Той е бил осъден на пробация с пробационни мерки задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 9 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия период.


  

Пробационен съвет – Ген. Тошево, е внесъл на 27.05.2011 г. в Окръжен съд – Добрич, предложение за замяна отчасти на неизтърпяното наказание пробация с лишаване от свобода.
    

Днес Окръжен съд – Добрич, докладва, че служебно изискана от него справка от ОД на МВР показва, че Ангел Ив. е напуснал пределите на Република България на 06.05.2011 г. в посока на Република Румъния. По тази причина съдът даде ход на делото задочно спрямо осъденото лице, но с участието на назначения му служебен защитник.    
    

След като се запозна с предложението на Пробационен съвет – Ген. Тошево, със становищата на страните по делото и с представените доказателства, съдебният състав прецени, че искането е основателно. Констатира се, че Ангел Ив. е започнал да търпи наказанието пробация на 21.03.2011 г. Той изпълнявал първата пробационна мярка до 05.05.2011 г., а последната му среща с пробационен служител по втората мярка е осъществена на 08.04.2011 г. След тези дати осъденото лице се е отклонило от изпълнение на наказанието пробация без съгласие или разрешение от пробационните органи и е напуснало пределите на страната.

 

Съдът прие, че е основателно предложението неизтърпяната част от 7 месеца и 11 дни от наказанието да бъде заменена след намаляване с ½ със 3  месеца и 21 дни лишаване от свобода. Съдът констатира, че липсват основания да му бъде наложено условно осъждане, защото деянието му през 2010 г. е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане. През 2009 г. Ангел Ив. е наказан с условно лишаване от свобода за срок от 6 месеца и 3 години изпитателен срок за шофиране с алкохол в кръвта.

 

Съдът постанови, че заменя неизтърпяната част от наказанието с лишаване от свобода в размер на 3 месеца и 21 дни, които трябва да бъдат излежани при строг затворнически режим.
    

Определението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.