Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети учението в Шабла

Ден за високопоставени гости, наблюдатели и медии на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2017" ще се проведе от 10.00 ч. на 18 юли, вторник, на зенитен полигон "Шабла". На събитието ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговите заместници - вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Пламен Атанасов, висши офицери от въоръжените сили на страните-участнички България, Сърбия, Украйна и САЩ, както и представители на държавните институции в страната ни.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети учението в Шабла

Ще бъдат наблюдавани действията на участващите български и чуждестранни формирования за противовъздушна отбрана и на формированията от състава на българската тактическа авиация. В бойните стрелби ще се включат всички системи за ПВО и бойна авиация, които водят подготовка на „Шабла 2017“.

Военновъздушните сили на Република България участват в учението със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300, „Нева” и „Куб”, изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24.

Сухопътните войски ще провеждат тренировки със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2, преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“ и ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските сили ще осъществяват стрелби с ПРЗК „Стрела - 2М“, както и радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста. Катер от състава на ВМС ще бъде в готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Сърбия, Украйна и САЩ участват със зенитно-ракетни дивизиони. Те ще извършат пускове „земя - въздух“ със ЗРК С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.