Варненският апелативен съд потвърди ареста на разследван за наркоразпространение в Балчик

Състав на Варненския апелативен съд днес определи като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Добрич от 22 юни тази година, с което е била оставена без уважение молбата за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на Диян Насков, разследван затова, че дължал марихуана с цел разпространение.

Варненският апелативен съд потвърди ареста на разследван за наркоразпространение в Балчик

Пресслужбата на Апелативен съд- Варна припомня, че 22 годишният Диян е в ареста от края на м.март. Той е обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР – Балчик затова, че на 29 март 2017г. в Балчик държал 5,5 грама марихуана, предназначена за продажба. При специализирана акция в район, където обичайно се събирали наркозависими и имало данни, че се продава дрога, обвиняемият изхвърлил обвито в станиол топче. Следово куче открило наркотика под счупените тухли в двора. Марихуаната била разпределена в 15 дози. След задържането на Диян било установено, че престъпното деяние е извършено в условията на изпитателния срок на присъда на Районен съд – Балчик, влязла в сила на 29.09.2014г.



Днес втората съдебна инстанция подкрепи аргументите на първоинстанционния съд, който е анализирал всички събрани в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства, иззетата марихуана и други материали. За разлика от защитата, Варненският апелативен съд намира, че съвкупната им преценка обосновава предположението, че Насков е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Към настоящия момент това предположение не е разколебано. Диян е направил опит, макар и неуспешен да укрие дрогата. Наркоразпространението е тежко престъпление по смисъла на закона, с висока обществена опасност и се наказва със затвор.

Апелативният съд споделя извода на ОС-Добрич, че съвсем реална е опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. В конкретния случай тази опасност произтича от обремененото съдебно минало на Диян, който е осъждан за друго престъпление, както и от факта, че се опитал да избяга от полицейските органи. Според съда, желанието на обвиняемия да сключи граждански брак със жената, от която очаква дете не е аргумент, който да мотивира изменение на мярката за неотклонение.

Варненският апелативен съд отмени наложения от съда в Добрич 2-месечен срок, в който обвиняемият не може да иска изменение на мярката. Втората съдебна инстанция намира, че от началото на разследването Насков не е злоупотребил с правата си.

Определението на Апелативен съд - Варна, с което се потвърждава ареста на Диян Насков, привлечен като обвиняем затова, че държал марихуана с цел разпространение не подлежи на обжалване.