Зърненият баланс - осигурен, производителите ще реализират продукцията си на добри цени

Това прогнозира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Зърненият баланс - осигурен, производителите ще реализират продукцията си на добри цени

Тази година зърнената реколта ще бъде колкото миналата като количество, но очаквам да е с по-добро качество. Това прогнозира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети град Търговище и се срещна със земеделски производители от региона. Миналата година бяха прибрани близо 4 млн. тона пшеница. Според него зърненият баланс на страната ще бъде осигурен, а производителите ще реализират продукцията си на добри цени. Стойностите на зърното не се очаква да тръгнат надолу на световните пазари, посочи министърът, като се позова на доклад публикуван от Световната организация по прехрана и земеделие ФАО. Въпреки, че цените се движат нагоре, министърът не очаква промяна в цената на хляба от новата реколта.

По повод оплаквания на дребни зърнопроизводители, че голяма част от субсидиите на площ отиват в малцина едри арендатори, министър Найденов посочи, че в момента търси национален консенсус за намиране на баланс, като един от вариантите е да се определи таван за площите, за които се получават национални доплащания. Работим заедно с Националната асоциация на зърнопроизводителите за намиране на решения за балансиране на субсидирането, добави той.

Министър Найденов посочи, че в страните от ЕС средно обработваната от един производител площ е до 30-40 хил. дка, докато у нас има арендатори с над 1 млн. дка

 

3,4% от земеделските производители получават 78% от субсидиите, което изкривява конкуренцията, смята министърът.