Областният управител проведе работна среща с институциите, имащи отношение към осигуряване на безопасен и спокоен летен сезон

Във връзка с проведената при Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов среща с представители на министерства и агенции към тях и набелязани мерки и действия за гарантиране спокойствието на туристите по време на летния сезон, днес, 26.06.2017 г.

Областният управител проведе работна среща с институциите, имащи отношение към осигуряване на безопасен и спокоен летен сезон

Областният управител Красимир Кирилов свика работно заседание. В него участие взеха представители на трите морски общини, Община град Добрич, Община Генерал Тошево, както и представители на институциите, имащи пряко отношение към осигуряване спокойното протичане на летния туристически сезон. На срещата присъства и Димитър Димитров – председател на БАХР Североизточен район.


В рамките на работното заседание ръководителите на регионалните институции докладваха за предприетите и набелязани мерки. Ръководителят на КАТ Пътна полиция Жулиян Минев сподели, че през лятото се осъществява засилен контрол за спазване на скоростта, употребата на алкохол и наркотици. „От 23 юни т.г., започнаха съвместните патрули с колеги пътни полицаи от Румъния, които ще продължат до септември. От 1 юли до 31 август т.г. ще има съвместни българо-румънски патрули в Албена и Балчик. Ще има командировани служители и от вътрешността на страната“ – докладва Минев. Румен Петков – ръководител сектор „Сигурност“ в Албена сподели, че се работи по подобряване системата за контрол за достъп в комплекса и е в процес изграждането на видео наблюдение в определени точки в Албена. Той сподели още, че от следващия месец отново в курорта ще патрулират четирима конни полицаи. Комисар Руслан Томов от Граничен полицейски участък Генерал Тошево сподели, че само за юни се отчита 20 % ръст на потока през граничен пункт Дуранкулак и изрази притеснение относно скоростта на обслужване с увеличаването на трафика и големия брой автобус, които минават през граничния контролно-пропускателен пункт. Кметът на Община Шабла Мариян Жечев и представител на Община Каварна – Никола Николов, докладваха, че са обозначени неохраняемите плажове, както и тези, които имат наематели или концесионери. Мариян Жечев сподели, че за поредна година Община Шабла ще срещне трудности поради недостатъчен финансов ресурс с почистването на безстопанствените плажни ивици. Като проблем той изтъкна и недостига на средства за обработка срещу комари.

От името на туристическия бизнес Димитър Димитров заяви, че браншът декларира спазване на Наредбите за обществения ред и се обърна с апел към кметовете – да не допускат гастролиращи наематели. „Общините дават разрешителни за временни обекти, такива наематели правят лятна дискотека и не спазват правилата“ – каза Димитров. Всички участници в заседанието декларираха готовност за съвместни действия с цел гарантиране сигурността и спокойствието на туристите и жителите в област Добрич.

Областният управител Красимир Кирилов апелира за добра координация и екипна работа, за да се гарантира безпроблемното протичане на активния летен сезон.