Престижният международен фестивал–конкурс “Фолклор без граници” започва утре

Международният младежки фестивал-конкурс “Фолклор без граници” за единадесета поредна година ще събере на сцените в Добрич и Албена фолклорни певци, инструменталисти и танцови състави от различни държави. Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета Детелина Николова и е включен в националния културен календар на Министерството на културата.

Престижният международен фестивал–конкурс “Фолклор без граници”  започва утре

Над 600 изпълнители от България, Украйна, Гърция, Македония, Румъния, Руска Федерация /Русия, Татарстан/, Турция ще представят  фолклора на своите страни и ще се състезават за престижните  награди на “Фолклор без граници”.


 

Официалното откриване на големия фолклорен форум е на 21 юни от 18.00 часа в ДТ “Йордан Йовков” с концерт на Академичен фолклорен танцов театър при Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. На следващия ден от 16.30 часа в Огледална зала “Нели Божкова” започва фестивалната и конкурсната  програма с автентичен фолклор, солисти- инструменталисти от България, Румъния и Татарстан. В 17.30 часа от началото на пешеходната зона по ул.” 25 септември” до площад „Свобода” участниците във фестивала ще дефилират със своите национални фолклорни костюми. Програмата продължава от 18.00 часа с изпълнения на танцови колективи и оркестри от България, Украйна, Румъния, Русия и Турция. На 23 юни от 17.00 часа в зала „Нели Божкова” ще се видят изпълнения на детска фолклорна група, солисти – певци и инструменталисти, камерни инструментални ансамбли „учител и ученици” и оркестри.

 

Конкурсната и фестивална програма през следващите дни ще продължи в Курортния комплекс “Албена”. Участниците ще се надпреварват в категориите "солово народно пеене", “камерни вокални ансамбли, “солисти инструменталисти”, “камерни инструментални ансамбли, “оркестри”. Интересна е категорията “учители и ученик”. Фестивалната програма ще даде възможност на фолклорните изпълнители да демонстрират своя талант и майсторство в категориите “автентичен фолклор”, “обработен фолклор”.

 

Кулминацията в програмата е концерта на международното жури и гости на Фестивала от България, Гърция, Македония, Румъния, Русия и Турция. Концертът ще бъде изнесен на 26 юни от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова” с участието на ПФА”Добруджа”, Български камерен оркестър и Духов оркестър град Добрич.

 

Награждаването и галаконцерта на лауреатите ще се състои на 27 юни от 17.00 часа в Концертна зала “Добрич”. Победителите в конкурсната част ще получат званието “Лауреат” на I, II и III награда за всяка възрастова група и специалност. Най – добрите във фестивалната програма ще бъдат отличени с Диплом І, ІІ или ІІІ степен, както и с поощрителни премии и награди. Най–високата награда на “Фолклор без граници” е Гран при – за цялостно постижение във фолклорното изкуство.