В Добрич ще се проведе балетният конкурс "Анастас Петров"

Осемнадесетата национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" ще се състои в периода 23 - 25 юни в драматичен театър "Йордан Йовков", под патронажа на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов.

В Добрич ще се проведе балетният конкурс "Анастас Петров"

Тя се организира и провежда от фондация  "Международен балетен конкурс - Варна", с любезното съдействие на Министерство на културата, Община град Добрич и драматичен театър "Йордан Йовков". Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г. Изпълнителите, получили Голямата награда  "Анастас Петров", І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в Група "Б" Младша възраст до 18 годишна възраст ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия. В тазгодишното издание са допуснати за участие 40 състезатели - 3 от старша възраст и 37 от младша възраст. Участниците се състезават в две възрастови групи - старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура - І-ви тур - Задължителна класическа хореография и ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.

За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.

Началото на балетното изкуство в България се поставя през 1927 г. и един от първите балетмайстори е Анастас Дачев Петров - приет за основоположник на българския балет. Роден е на 1 септември 1899 г. в град Добрич, починал на 79 години на 26 декември 1978 г. в София. Бил е солист и балетмайстор в Софийската национална опера от 1927 г. до 1961 г.

Председател на журито ще бъде доц. Ясен Вълчанов - премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ - София и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Той е първият носител на Голямата награда на името на Анастас Петров от 1982 г., лауреат на Международния балетен конкурс - Варна 1983 г.


Членове на журито:

Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет. През 2016 г. е наградена с най-високото отличие на Министерство на културата "Златен век" за  изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, носителка на Голямата награда на името на Анастас Петров от 2001 г. на Международния балетен конкурс - Варна 2002 г., печели специалната награда на Силвия Ко, Япония за перспективен млад танцьор.

Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, носител на Трета награда от Националния балетен конкурс "Анастас Петров" 1993 г., удостоен с "Кристална лира" 2001 г. на Съюза на българските музикални и танцови дейци и наградата "Анастас Петров" 2012 г.  за педагогическа дейност.

Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ "Добри Христов" - Варна, преподавател в катедра "Хореография" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Със своята партньорка Екатерина Илиева през 1964 г. откриват първия в света Международен балетен конкурс във Варна.

Програма:

24 юни, 9.30  часа
Откриване
Първи тур
Класическа хореография

25 юни, 9.30 часа
Втори тур
Класическа и съвременна хореография

25 юни, 18.00 часа
Обявяване на наградените
Галаконцерт на лауреатите и финалистите