Туристически маршрут ще разказва историята на Първата световна война

От началото на годината РИМ Добрич започна работа по международния проект Networld по трансграничното сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 година.

Туристически маршрут ще разказва историята на Първата световна война

Проектът е посветен на това да разкаже за културно-историческото наследство от Първата световна война и да го популяризира. В проекта вземат участие 14 партньори от общо девет държави от Европа. Общата стойност на проекта, който трябва да продължи до юни месец 2019-та година е 1 869 398 Евро, като за РИМ Добрич отпуснатата сума възлиза на 117 330 Евро.


В началото на месец юни екипът, работещ по проекта от РИМ Добрич взе участие в партньорска работна среща в град Кримс, Австрия.

Една от целите е да се направи туристически маршрут с 30 обекта в България, свързани с историята на Първата световна война. За 10 от тях вече е подготвена база данни. Това са Военното гробище-музей в Добрич, военните гробища в Тутракан и Силистра, мемориалът в село Житен, община Добричка, паметникът на капитан Георги Радков и др. В рамките на проекта е заложено и реновиране на надгробията, на алеята със знамената, на мястото с „вечния огън“ и ландшафтна дейност. Освен това ще бъде създадено и мобилно приложение за туристическите обекти, както и интерактивна игра за мобилни телефони, предназначена за деца и ученици, за да могат те по забавен начин да обогатят знанията си за ПСВ.

В рамките на проекта на 16 и 17 юни ще се проведе Национална ученическа конференция „Места на памет“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Предстои и национален форум на експерти за опазването на културно-историческото наследство от Първата световна война и популяризирането му, особено сред младото население.