Стачкуващите миньори са непреклонни – искат смяната на концесионера

Вчера сутринта двадесет и пет миньори от мангановата мина в Оброчище отказаха да напуснат подземните галерии и обявиха гладна стачка. Към протеста им се присъединиха и останалите работници в рудника. Това е поредният техен протест за последните три месеца.

Стачкуващите миньори са непреклонни – искат смяната на концесионера

Първият беше през месец март, когато исканията им бяха основно за увеличение на работните им заплати и редовното им изплащане. По-късно те протестираха срещу лошото стопанисване на мината от страна на концесионера „Евроманган“ АД и опасенията им, че рудникът е пред фалит. Основната причина за сегашния им протест е, че, след като със съдействието на омбудсмана Мая Манолова, те подписаха с концесионера на пети април Колективен трудов договор, нито една клауза от него не се спазва от страна на ръководството. По думите на миньорите, те все още не са получили трудовите си възнаграждения и ваучерите за храна за месец април, не е възобновен организираният транспорт за работниците и те се налага да пътуват на собствени разноски. Условията им на труд също не са подобрени. Според тях, нищо няма да се промени, докато концесионерът не бъде сменен.


След започване на протеста вчера административният директор на „Евроманган“ АД Тереза Данкова е сложила известие в мината, че е свикана среща между ръководството и миньорите на 7-ми юни, а заплатите на работниците ще бъдат изплатени на осми юни.

Междувременно главният окръжен прокурор Пламен Николов съобщи, че местната прокуратура в Добрич се е самосезирала по случая с мангановата мина и е поискала справка от Морската Администрация, Варна за количествата изнесен манган за последните десет години. Според него, справката ще покаже разминавания в декларираните от концесионера количества изнесена манганова руда и това ще даде основания за продължаване на работата по случая на прокуратурата. Освен това той подчерта, че с изключение на внасянето на годишна концесионна такса от страна на Евроманган АД, те не са изпълнили за 18 години нито една от останалите клаузи по договора, а в същото време ежегодните доклади от проверки в мината сочат, че всичко е наред.

Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ информира, че също е подала жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството Евроманган заради системния отказ от съдействие на контролните органи.