Добрич почете паметта на Ботев и загиналите за България

С поклонение и поднасяне на цветя на паметника на Христо Ботев нашият град отбеляза 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията се проведе пред паметника на героя в двора на едноименното училище.

Добрич почете паметта на Ботев и загиналите за България



Организатори на събитието бяха Община град Добрич и Основно училище "Христо Ботев".


На 2 юни България почита паметта на Ботев и на всики загинали за свободата и независимостта на страната.


Христо Ботев е български национален герой, революционер, поет и публицист. Роден е на 6 януари 1848 година в град Калофер. Едва 28-годишен отдава живота си за България - убит е на 1 юни 1876 година.


В общоградското поклонение участваха кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, Красимир Кирилов - областен управител на Добрич, Иво Пенчев - председател на общинския съвет на Добрич, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии, обществени организации, културни и образователни институти, учителите и учениците на ОУ "Христо Ботев", родолюбиви граждани. Те почетоха паметта на Ботев и всички загинали за свободата на България, запазвайки минута мълчание и заставайки на колене.


Христо Ботев е един от героите в историческата съкровищница на България, отбеляза в своето слово кметът Йордан Йорданов. Днес в нашето ежедневие повече от всякога обръщаме глава назад, за да си спомним за хората, които са дали най-скъпото за България и тази земя - своя живот, заяви той. Когато гледаме напред, винаги трябва да помним тези герои, защото те ще бъдат нашата отправна точка за бъдещето, добави Йордан Йорданов.


В края на церемонията присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника на Христо Ботев.