Потребители на центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда в Тошево посетиха Балчик и Дуранкулашкото езеро

На 30.05.2017 година потребители и предоставящи почасови социални услуги към „Център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда„ от гр. Генерал Тошево посетиха гр. Балчик и Дуранкулашкото езеро.

Потребители на центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда в Тошево посетиха Балчик и Дуранкулашкото езеро

За придвижване до дестинациите бе осигурен специализиран транспорт за хората с увреждания и с намалена подвижност, ползващи почасови социални услуги.



Участниците в мероприятието направиха кратка разходка покрай морето до Двореца в гр. Балчик.

Голям интерес и емоции предизвика посещението на Дуранкулашкото езеро.

Някой от бенефициентите за пръв път посетиха месността. Запознаха се с подробности от значението на Дуранкулашкото езеро и прилежащите му територии: с установените 260 вида водолюбиви птици, от които 72 включени в Червената книга на България (1985); от срещащите се 110 вида са от европейско природозащитно значение (SPEC) (BirdLife International, 2004).

Присъстващите се запознаха с фактите- Дуранкулашкото езеро, място от световно значение за водолюбивите птици през зимата, главно поради големите струпвания на гъски. Заедно с голямата белочела гъска /Anser albifrons/, тук в значителни количества зимува световно застрашената червеногуша гъска /Branta ruficollis/, като почти цялата й световна популация през януари и февруари пребивава в Дуранкулашкото и Шабленското езера, което несъмнено ги прави едни от най-значимите влажни зони в света.

Някои видове птици, наблюдавани в момента на посещението от присъстващите предизвикаха голям интерес.

За доброто настроение и организация се погрижиха управителя на Центъра и социалния работник.

Мероприятието е осъществено, съгласно изпълнение на дейностите по проект „Подкрепа за независим живот чрез „Център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда- Генерал Тошево”, финансиран по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ”.