Проект „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа“

Проект „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа“

Проект „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа“



Проект „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа“

Референтен номер на проекта: No 16.4.2.125,e-MS: ROBG-145

Съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейски Фонд за Регионално Развитие,в рамките на програма Interreg V-A Румъния България

 

ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ

 

Проектът „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа” има за цел да насърчи предприемачеството в областта на органичните и занаятчийските храни, техния пазар и разпространение в България и Румъния. Основни дейности по проекта са:Анализ на съществуващия пазар и потребление на органични/ био продукти в трансграничния район; Разработване на стратегия за развитие на Румъно-Българска Предприемаческа Мрежа; Изграждане на он-лайн платформа на трансгранични органични предприемачи; 3-модулно обучение в органично / био предприемачество и създаване на трансгранични органични (фермерски) пазари; Организиране на фестивали в Добрич, България и Констанца, Румъния „Дарове на природата” с участие на български и румънски малки производители на местни органични продукти.

 

Проектът се координира от Сдружение „Черноморски център за развитие”-Добрич,Р България в партньорство с „Маре Нострум”-Констанца, Р Румъния. Бенефициенти на проекта са малки компании, включително новостартиращи фирми, както и отделни лица, желаещи да се занимават с производство и разпространение на органични храни и продукти, професионални училища и институти, както и МИГ-ове в целевите гранични райони. Официално проектът стартира на 20.04.2017 г. с подписването на Договор за съфинансиране с управляващия орган на Програма Interreg V-A Румъния-България с общ размер на безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР: 110324,25 ЕВРО.

 

На 01 и 02 юни 2017 г. Сдружение „Черноморски център за развитие” ще бъде домакин на първата работна среща по проекта с участие на румънските партньори и представители на бенефициентите от област Добрич. Целта на срещата е да бъдат обсъдени целите на проекта и начина за тяхното постигане,ефективното управление на проекта,  както и как да се отговори на очакванията на бенефициентите по отношение на изграждането на трансграничен пазар на органични продукти, в рамките на заложените в проекта дейности.

 

На 02 юни 2017 г. в конферентната зала на Хотел „Изида” от 10.30 ч. е насрочена начална пресконференция по проекта, с участие на партньорите по проекта и представители на бенефициентите. В кафе- паузата е предвидена кратка дегустация на органични храни на местни производители, потенциални участници в Румъно-българската органична предприемаческа мрежа.

 

Водещ партньор по проекта:

„Черноморски център за развитие”

Нели Господинова

Тел:0359888242746

bscentre_excellence@abv.bg

https://blackseacentre.alle.bg

 

Румънски партньор по проекта:

„Маре Нострум”  НПО

Мирея Кандеа

Тел:040241612422

office@marenostrum.ro

www.marenostrum.ro