Заболяванията на кръвообращението, травмите и отравянията са най-честите причини за постъпване в „МБАЛ-Добрич“

Най-висок относителен дял на заболеваемостта през 2016-та година в МБАЛ Добрич имат болестите на органите на кръвообращението, травмите, отравянията и други последици от въздействието на външни причини, на пикочо-половата система, храносмилателната и дихателната система, сочи доклад за дейността на клиничното заведение за 2016-та година. Болестите по органите на кръвообращението са и най-честата причина за смъртност в болницата.

Заболяванията на кръвообращението, травмите и отравянията са най-честите причини за постъпване в „МБАЛ-Добрич“

Демографското застаряване на населението показва стабилна тенденция, макар и с по-бавни темпове в област Добрич, сочи още докладът. Относителният дял на лицата над 60-годишна възраст е почти 30%, докато относителният дял на младото население от 0 до 17 години е 16.9%.



Високата честота на артрити, ревматизъм, хронични заболявания, заболявания на сърцето, мозъка и белите дробове, включително инсулт, деменция и рак, които водят до трайно инвалидизиране, правят възрастните хора значителни консуматори на здравни услуги. Това е и един от най-съществените фактори за развитието на здравни и социални услуги.

„МБАЛ-Добрич“ АД, гр. Добрич е единственото лечебно заведение в региона, което разполага с необходимия капацитет и оборудване и съответно и със Спешно отделение, което обслужва област Добрич и осигурява 24-часов прием за оказване на спешна помощ на деца и възрастни. На територията на община Добричка, в градовете Генерал Тошево, Тервел и Шабла липсват болнични заведения за оказване на медицинска помощ. Тези в град Балчик и град Каварна пък не разполагат с нужния капацитет и нива на компетентност за оказване на спешна помощ и такива случаи се насочват към „МБАЛ-Добрич“. През 2016-та година през Спешното отделение са преминали 43 027 пациенти, от които 24% са хоспитализирани по спешност.

От ноември 2008 година „МБАЛ-Добрич“ АД е включена в Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ и „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2012-2015 година“. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Във връзка с Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 година и в изпълнение на разработената Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве от месец септември 2015-та година в МБАЛ Добрич е разкрит Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве, за дейността на който са осигурени координатор, психолог и социален работник.