Да си актьор не е задължително да си луд, но пък лудостта помага

Актьорът от Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич Краси Демиров с усмивка казва, че не си е купувал нов костюм от десет години, фракът му е втора употреба, а колата поне десета.

Да си актьор не е задължително да си луд, но пък лудостта помага

„Почти всяка вечер аз съм друг човек, сигурно мозъкът ми е устроен така“, споделя той. Според него лудите се два вида – шизофреници и актьори и разликата е много тънка.


През 1977 година Краси Демиров излиза за първи път на сцената на самодейния театър в родния си град Провадия. Първата му пиеса е „Покана от Париж“ на Панчо Панчев, в която той играе ролята на Николай и взема златен медал на Прегледа на самодейните театри. „Оттогава, казва той, като че ли се настроих да ставам актьор.“ Втората причина да се занимава с театър е, че там няма математика.

Актьорската професия, според него, се учи цял живот, а и самият живот те учи непрестанно. На същото мнение е и кукленият актьор от Държавния куклен театър Румен Куртев, който споделя, че още първата седмица на първата година от обучението му в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ неговият професор изпращал студентите в Попската градинка на София, за да наблюдават хората наоколо – децата, възрастните, просяците, всичко. Това го научило, че никога актьорът не знае в кой момент кой образ ще му потрябва и тогава ще трябва да бръкне в чекмеджето на мозъка, за да го използва на самата сцена. Краси Демиров също казва, че повечето от нещата, които вижда, ги театрализира на секундата. Според него актьорите са затворени и наблюдаващи хора, извън сцената те не обичат да се чувстват под прожекторите. Те са концентрирани върху действието, а не върху ефекта от това действие.

И двамата актьори са на мнение, че в последните години се наблюдава тревожен отлив от желаещи да кандидатстват в НАТФИЗ. Причините за това са само и единствено финансови. Въпреки любовта на децата към театъра и техният очевиден талант, те обикновено предпочитат да оставят театъра като свое хоби, но не и да го превърнат в своя професия.