Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич

Не погребвайте децата ни на 18 - под това мото протече акцията.

Майки на деца с увреждания протестираха в Добрич



Родители и близки на деца и хора с увреждания подкрепиха с действията си националния протест, който се провежда днес в София.


Десетки родители и деца се събраха пред Община Добрич, след което се отправиха на мирно шествие по центъра на града до градския парк. На пешеходна пътека по бул. "25 септември" те блокираха движението в продължение на около 15 минути, пресичайки непрекъснато, а после пуснаха траурните балони в небето.


"Ние, родителите на лица/деца с увреждания, близки и приятели, провокирани от липсата на воля за промяна в политиките, насочени към хората с увреждания, ще заявим за пореден път, че настояваме за право на живот и след 18 г. С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта. България е единствената страна в Европейския съюз, в която  хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява." - се казва в декларацията на организации от цялата страна, изпратена до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на здравеопазването Николай Петров. Протестиращите настояват хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати,  а право на лична помощ да имат лица и деца със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст. Сред исканията им са достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане и средствата за лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции.