ДАИ „хвана” още един автобус-убиец

Автобус със сцепена гума на фирма „Ентуртранс” е пътувал вчера от Бургас за София, пише в. „Монитор”. Според изданието ден след катастрофата ДАИ установява редица неизправности по автобусите на същата фирма. Вчера бяха й отнети всички лицензи за превоз на пътници.

ДАИ „хвана” още един автобус-убиец

Автобус на „Ентуртранс” е засечен от Бургас да тръгва за София в 1:30 вчера. Още на автогарата в Бургас му бил написан акт, тъй като вътре се продавали билети до Пазарджик, откъдето автобусът няма право да минава. Мерцедесът пристигнал на автогарата към 8,30 ч, където вече го чакал екип на ДАИ. Двамата инспектори поискали документите от шофьора Хюсеин Хюсеин, но той отказал да им ги даде.

Когато контрольорите извикали полиция, на Хюсеин му били написан акт, но били втрещени, когато видели, че на задната гума на автобуса зеела голяма цепнатина, пише в. „Монитор”

Припомняме, че сцепена гума вероятно е причината и за тежката катастрофа на магистрала „Тракия” на автобус на същата фирма, отнела живота на осем души.

”Идентичен случай с този от автобуса край Пловдив, разкъсана е”, каза старши инспектор Ивайло Манолов. „На второ място, спукан е предният спирачен диск и на трето място - има течове на масло от двигателя”, посочи той.

Въпреки че вчера бяха отнети лицензите на фирма „Ентуртранс”, неин автобус бе засечен от контролните органи на автогара София два часа след влязлата в сила забрана. Автобусът е изпълнявал маршрут за Бургас. Кратка проверка показала, че му липсва тахограф, с който се следи скоростта, има съмнения за автентичността на техническия му преглед и е пълно с пропуски в документацията.

Въпреки нередностите контролните органи направили компромис и позволили на автобуса да тръгне за Бургас, тъй като отнемането на лиценза за превоз на пътници влизало в сила час и половина по-късно – в 12 ч. Поради това автомобили на ДАИ го ескортирал през целия път, за да е сигурно, че няма да има инциденти, разказва изданието.