Нона Караджова се срещна с регионалното сдружение за депо за боклук в регион Добрич

По покана на министър Нона Караджова в МОСВ се проведе среща с представители на деветте общини, включени в регионалното сдружение за изграждане на системата за управление на отпадъците в регион Добрич – Добрич-град, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик, съобщиха от пресцентъра на ековедомството.

Нона Караджова се срещна с регионалното сдружение за депо за боклук в регион Добрич

Регионалното депо за отпадъци в Добрич е едно от 23-те депа, чието изграждане се финансира от Оперативна програма „Околна среда”.


 

Срещата беше инициирана заради отказа на Общинския съвет на община Добричка да отдаде на община град Добрич безвъзмездно вещно право на строеж на 217 дка. в село Стожер за изграждане на депото за отпадъци.

 

Според съветниците това искане е нецелесъобразно и не е в интерес на жителите на община Добричка.

 

Министър Караджова изтъкна, че проектът е важен за всичките девет общини, а сложността на изпълнението му изисква да бъде постигнат консенсус. Тя подчерта, че през следващия програмен период Европейският съюз няма да инвестира в управление на отпадъците в България и затова е необходимо общините още отсега да намерят разумни решения за управление на отпадъците на тяхната територия, като се възползват в максимална степен от наличния финансов ресурс.

 

На много места в страната сдруженията вече са факт, а с малки изключения споровете за разпределението на отговорностите и задачите между членовете на сдруженията са решени.

 

Министър Караджова призова деветте добрички общини да постигнат съгласие, защото 200 хиляди жители от региона са пряко заинтересовани да имат екологично обезвреждане на отпадъците.