Фолклорен събор "Песни и танци от слънчева Добруджа-Дебрене 2017"

Организатор и домакин на Фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" - Дебрене 2017 е община Добричка.

Фолклорен събор "Песни и танци от слънчева Добруджа-Дебрене 2017"

Фестивалът ще се проведе на 24 юни, а за участие могат да се запишат изпълнители на  автентичен фолклор от всички общини на територията на България. Тази година съборът е с 49-то си поредно издание и за седма поредна година е включен в Националния културен календар на България. Ръководство, координация и контрол се осъществява от организационен комитет с председател Кмета на община Добричка.


Местността "Славната канара" край с.Дебрене е известна като хайдушко сборище на Хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На това място през 1968 година възниква фолклорен събор като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с.Стожер и съседните села. Тази година фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" ще бъде с 49 - то поредно издание. По традиция събора събира заедно няколко поколения, които продължават да тачат и съхраняват българските традиции. Фолклорният форум е носител на добруджанската култура и бит, на народните традиции на българската духовност. За седма поредна година фолклорния събор е включен в Националния културен календар на България.

Празника на Добричка община и фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции с над 40 - годишна история. Съборът има конкурсен характер.  Участието в него е доброволно. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджанския автентичен фолклор.